Thursday, April 23, 2009

lagu yang di banned: aku bukan musuh harta





Lagu karangan Dr Asri Zainul Abidin yang juga bekas Mufti Perlis, yang telah di banned. Kenapa di banned? baca lirik lagi ni, tentu faham kenapa lagu ni di banned...

insyaAllah aku upload lagu ni kat dlm box sebelah kanan...sama2 dengar n hayati... semoga bermanfaat bagi yang mahu berfikir dan menginsafi sindiran ini. bagi yang x nak mengambil iktibar, anda adalah org2 yg rugi.....

9 bicara anda:

Jeffry said...

SALAM ZIARAHH SEDARII HUHUH
PE KABAA?? DH MKN? HEHEH..ERR KNP DGN BAIT2 LAGU TU? PENUH SINDIRAN KEE ATAU SENGAJE NK CETUS ISU LAMA DGN GUNA RETORIK BARU? HEHEHEH NMPK MCM SAME JEK CUME KALI NI DLM BENTUK LAGU JEK.

BAGUS LE KLU DI BAN SB ADE UNSUR2 YG UMNO DAN PAS MAINKAN. JD X LE DUA2 PIHAK BEGADO LG TUL TAK? X BEK TAU JD BATU API..DOCEEE TAW!..HEPP!! HEHEHEH...

JGN MARAA HAAAAA

bicarahatiey said...

bukan sindiran,
bukan juga retorik..

hanya sebuah kebenaran,
yang kadang2 terkena kat batang hidung sendiri...dah kena kat batang hidung sendiri,so, mestilah x suka kan? kan?....

oleh kerana kuasa ada ditangan org yg x suka dengan kebenaran tersebut, maka langkah paling mudah : haramkan/ banned jer la...

as for me, lirik lagu ni mudah jer...mesej yang nak disampaikan pun jelas. bukan membenci harta atau wang ringgit, cuma cara untuk mendapatkannya mestilah betul dan sah disisi syarak. that simple...

UMNO n PAS mainkan isu ni?? I didnt mention anything about UMNO or PAS here...as far as i know, org yg membuat kerja Islam, insyaAllah x akan mengambil harta yg syubhah.apakan lagi yang jelas haram.insyaAllah...but, u yourself did mention UMNO did it,i didnt... n mmg dah terbukti pn ngn byk kes2 rasuah yg cuba di'jernihkan' dgn rebranding rasuah sebagai politik wang.....

erm....speechless...

Jeffry said...

HUHUHUH I DID MENTION 'UNSUR2 UMNO & PAS MAINKAN' BUT I DID'S SPECIFIED THEM..U DID! HEHEHEH

'as far as i know, org yg membuat kerja Islam, insyaAllah x akan mengambil harta yg syubhah.apakan lagi yang jelas haram.insyaAllah'

AS FOR ME UMNO MMG ADE RASUAH. NOBODYS PERFECT. EVEN PARTI ISLAM PUN BELUM TENTU 100% PERFECT SELAGI MANUSIA YG MENGENDALIKAN. BUT AT LEAST KERAJAAN HAS STEP-UP TO PREVENT FURTHER DAMAGE RIGHT? INFACT CAN U FIND ANY LIBERALISE COUNTRY IN THE WORLD WHICH NOT TAKING BRIBE AT ALL?

n mmg dah terbukti pn ngn byk kes2 rasuah yg cuba di'jernihkan' dgn rebranding rasuah sebagai politik wang..... WELL WHAT CAN I SAY?..DIFFERENT TEXT BUT SAME MEANING HEHEH. TP I HARAP U TAK PANDANG SEBELAH PIHAK SAJE. ;-D
p/s: speechless doesn't mean u can't say anything at all huhuhuh

bicarahatiey said...

"AS FOR ME UMNO MMG ADE RASUAH."

tell u what?...if u realized that, then, juz vanish them all from ruling the country...

bukan cakap BAGUS sbb diorg dedahkan saper yg bersalah...n kalu setakat dedahkan kesalahan n x ambil tindakan, x guna...
kalu nk kata diorg bole bertaubat, n x lakukan kesalahan tu lagi...then, taubat dulu...amik masa utk bersihkan noda2...baru buat 'comeback'...

Jeffry said...

HUHUHU SEE!..U KEEP CLOSED 1 EYE . U RASE PR SUCI DAN BERSIH DR SEGALA KEKOTORAN KE? OR U JUZ WANT TO PLEASE URSELF? HEHEHEH

COMMON LAA DUN BIAS IN SUCH COMMENT. AS I SAID PEOPLE NOT PERFECT IN MANY WAYS. UNLESS U R A ROBOT HUHUH.

WORSE TO WORSE..WAT DO U THINK? RASUAH YG MEROSAKAN BANGSA DAN NEGARA LEBIH BAIK ATAU MEMPERMAINKAN AKIDAH DAN AGAMA SEMATA2 UTK KUASA, PERPECAHAN, DAN MENGADAIKAN NEGARA? :-)

bicarahatiey said...

i dont think im bias in my respond to ur comment...im sorry if i did

i juz said generally...n some words yg ada dikaitkan dengan mana2 pihak tu, i juz quoted from ur statement.ok? erm.., saper mkn cili, dia la yg terasa pedasnyer....

aku benci rasuah-sbb rasuah tu melambangkan peribadi yg tamak haloba. mcm yg DR.MAZA cakap, aku x memusuhi harta, tapi aku benci cara yang digunakan utk dapatkn harta tu...

aku nak tanya: saper yg mempermainkan akidah dan agama tu erk? saper yg menggembar-gemburkan tentang Islam hadHARI (cuba baca n fikirkan tentang 'cara-panduan' hadHARI ni..)? saper plak yg buat statement tentang x relevannya hukum yg dicipta oleh ALLAH?

p/s: nak tau x? actually, robot pn x perfect, sbb yg menciptanya manusia yg sah2 x perfect.n i agree with u, yg manusia ni x perfect.sbb tu, kita kena ikut Standard Of Procedure yg diberikan oleh sang pencipta kepada kita dlm kehidupan kita sehari2...bukan ikut suka sendiri jer...

Jeffry said...

WELL 4 ONCE UR RITE..SAPE MKN CILI DIA YG RASE PEDAS HEHEH. AND I THINK EITHER PARTY SHOULD BE BLAME 4 ALL THE RESENTMENT THEY DID. DON'T U AGREE? ;-D

bicarahatiey said...

yesszz...saper2 yg buat kesalahan, perlu diambil tindakan keatasnya....n d most important thing is, jgn double standard bila menangani sstu isu.....

Jeffry said...

GOOD!!..CASE CLOSED ;-D