Sunday, December 27, 2009

merapu...

owh...begitu malas mau menaip....

mengapakah?...

xtau...

asyik keluar masuk page tuk post sumthing, tp xder hasil...

nak submit paper tuk supervisor chek pn x siap2...

apakah yg terjadi?...huhuhu

Wednesday, December 2, 2009

selamat bertunang sahabat2ku sekalian

pertama2nya, aku nak mengucapkan tahniah kepada sumer rakan2ku yg berlumba2 bertunang sepanjang cuti baru2 ni....hehehe...cuti 'idil adha sahaja, 3 org sahabat terdekat melangsungkan majlis pertunangan bersama calon pasangan masing2...tahniah yer kawan2....aku turut tumpang gembira dengan berita2 tersebut.

ada sahabat yg x kisah berita pertunangan tersebar, tapi ada juga sahabat yang menjadikan proses pertunangan ini sbg sesuatu yg rahsia, kecuali bg sahabat2 dekat sahaja.maka, apakah sebenarnyer tuntutan Islam dalam majlis yg disebut pertunangan ini?

sudah tentu, dalam Islam menyuruh sesiapa yg bertunang utk merahsiakan pertunangan, tetapi apabila majlis aqad nikah diadakan, disuruh pula untuk diwar2kan.....seelok2nya, itulah yg dituntut. mengapa?

“Rahsiakan pertunangan dan iklankan (maklumkan) tentang perkahwinan” (Hadith riwayat Ahmad dari Abdullah bin Zubair Radhiyallahu ‘anhu, dan disahihkan oleh al-Albani di dalam Irwa’ al-Ghalil)

Pertunangan adalah suatu komitmen yang belum pasti. Ia mungkin berakhir dengan perkahwinan, boleh juga tamat pada kesudahan yang tidak diharapkan. Namun ulama’ menjelaskan bahawa di antara hikmah Islam menggesa pertunangan itu tidak dihebah-hebahkan ialah kerana untuk menjaga nikmat ini daripada dirosakkan oleh hasad manusia yang bertindak tidak baik. Ia dijelaskan demikian di dalam Hashiah al-’Adawi ‘ala Sharh Mukhtasar Khalil.

dan 1 lg perkara yg penting utk diambil berat adalah : batas2 perhubungan sewaktu dlm alam pertunangan. dengan gelaran tunangan, x membezakan batas2 pergaulan antara 2 org - lelaki dan perempuan ajnabi. status sbg tunang x menghalalkan apa2 pn, tp ramai juga yg menjadikan status tunangan ini sbg tiket utk pra-halal. sedangkan, pd waktu n ketika tersebut, 'sijil' halal tersebut x dpt lg....insyaAllah bakal dapat x lama lg, tp yg pastinya pd waktu n ketika itu BELUM halal....so, kenalah jaga adab2 yer....

harap2, sahabat2 sumer dpt menghadapi dugaan sepanjang tempoh pertunangan n diakhiri dgn lafaz ijab dan qabul, dimana segala2nya menjadi halal antara setiap pasangan tersebut. dan akhirnya bakal membina sebuah lagi baitul muslim dimana dapat melahirkan anak2 soleh n solehah

semoga semua sahabat2 aku yg telah bertunang dan akan bertunang x lama lagi akan bahagia selalu dan diakhiri kebahagiaan dgn bahagia yg lebih besar pd hari pernikahan nnt...=)

Monday, November 30, 2009

Mentari hidup

kala senja itu tiba
ku termenung sendirian
terasa diriku ini
jauh dari rahmat tuhan
dosa yg aku lakukan
menerjah ruang fikiran
masihkah ada untukku
keampunan

gelap rasa dunia ini
tanpa cahaya ilahi
baru kini kusedari
jalan yang aku lalui
memusnah pedoman hidup
melempar hatiku ini
ke lembah kehinaan

dalam kegelapan itu
terbit cahaya dari Mu
memandu hambaMu menuju iman
menginsafi diri
dengan ketakwaan dan kesabaran

Kau terangi jalanku
menuju syurgaMu
dan kau tunjuki dengan hidayahMu
hanyalah padaMu
kuhadapkan diri
mohon keampunan


wahai yg maha pengasih
bantulah hambamu ini
yg kian terombang ambing
didalam arus duniawi
ku berdoa kepadaMU
memohon limpah rahmatMu
mentari hidupku kan bersinar kembali

Thursday, November 19, 2009

jakarta-bandung trip last...

last day di bandung


Plan awal, kami sebenanyer nak menginap di jkarta 1 malam, tapi disebabkan malas nk chek in hotel lain, n rasa seronok kat bandung, kami pn stay jer di bandung sampai hari terakhir percutian...

hari terakhir kami, rasa sayang la plak nk balik...seronok duk disana....
tapi, kena la balik gak.... kami turun 8.30 pg, breakfast sambil tunggu cab dtg....pihak Orang Homes yg call utk dtg amik kami.... hari last ni, xder apa sgt yg menarik....cuma kami menjamu mata dgn pemandangan hijau yg luas terbentang... dengan menaiki tren, kami mmg dapat menjamu mata dengan keindahan alam...subhanaAllah...memang cantik sgt2 pemandangan disepanjang perjalanan...rasa redup jer mata memandang....tiba2 kami terfikir, macam x nampak org2 bandung memakai cermin mata...mungkin ini adalah salah satu sebab...mata mereka sentiasa disajikan dengan pemandangan yg aman camni, thats why mata pn sihat....makanan pn, suka makan makanan2 yg berkhasiat.....

*Gambar blurr, sbb tren laju....ni yg rasa nak sambar sebiji DSLR ni..tp, xder bajet plak....rindunyer kat kamera yg hilang haritu....ish3....

3 jam menaiki tren ,kami sampai diJakarta...kemudian naik bas ke Bandara (Bandar Udara) ....chek in, n tunggu utk berlepas....tp, delay selama hampir 1 jam.....so, kami sampai lewat 1 jam di KL....nasib baik abang kami dah sedia menanti kami di LCCT...kemudian kami pun balik kerumah kakak....sebelum sampai rumah, kami singgah dinner di tempat biasa kami makan....

tamatlah percutian kali ni....

seronok+ banyak pengajaran= macam nak pergi lagi...=)

jakarta-bandung trip 3

Hari ke-3, kami jadi 'mem'...sbb, duduk jer dlm kete, supir yg membawa kami kemana2 yg kami hajatkan....supir kami, namanya Pak Tedy kalu x silap...naik kereta Kijang, Rp.400K dr 9.00pg-9.00 mlm....termasuk semua bayaran petrol, parking dsb...sgt berbaloi...sbb, ada 2-3org yg kami tanya sewaktu hari pertama n kedua, depa sumer bg rate harga 550-600K. credit to pemilik Orange Homes, sbb dapatkan kereta n supir ni....sgt baik pemilik Orange Homes ni, sbb dia mmg sudi melayan sumer permintaan pengunjung....


Kami turun awal sket dr waktu yg dijanjikan, sbb nak breakfast dulu...lepas siap breakfast sumer, pak supir pn membawa kami ke destinasi pertama...Tangkuban Parahu...sebuah gunung berapi yg x aktif...menurut penjaja yg ada disana, terdapat 12 kawah yg ada di Tangkuban Parahu...tp, yg menjadi legend dinamakan Kawah Ratu...ada jugak yg masih aktif, and menghasilkan hot spring...tp kami x p...cuaca disana sgt sejuk...best!!....tapi, disana, ramai sgt penjaja2 yg menjual brg2, yg akan mengekori kita dr bawah sampai keatas, sampai la kita rasa 'cair' dgn depa, n membeli brg2 depa.....depa ni, sgt pandai bermain psikologi, membuatkan kita rasa, kita perlu membeli sesuatu drpd mereka....

tp, secara keseluruhan, org2 yg kami jumpa sumernyer sopan santun n lemah lembut bila bercakap....senang hati jer kalu mendengarnyer...hehehe

Ini adalah salah satu kawah yg terdapat di tangkuban Parahu...

Erm...kemudian, kami ke lembang, plannya nak p ladang strawberry, tp Pak Tedy cakap, Strawbaerry mcm dah xder, sbb ada cuti 2 hari sebelum kami sampai, ramai yg dtg waktu tu kutip strawberry....kami cuma nampak pokok2 yg hijau2 jer..strawberry yg merah2 dah xder...so, x turun pn ke ladang tu....kami teruskan perjalanan ke Kampung Daun...

Actually, Kmpung Daun ni, tempat mkan...tp, high class la...at 1st, kitorg ingt nk mkn jer kat sini gak..tp, lpas sampai, x jadi la....pak tedy pn cakap..."lihat2 sama ambil gambar saja pn nggak apa2, nggak makan disini juga nggak apa2...."faham2 jer pak tedy ni yg kami percutian bajet...hehehe...so, kami pn juz ambil gambar2 disana jer...xderla makan disana...

Gambar x clear plak, tp gambar ni jer yg available utk diupload disini..hehehe....

kemudian, kami pn naik semula kereta sewa...pak tedy tanya, mau kemana lagi? FO mau?...kami pn berfikir, sbb semalam kami dah menjelajah ke jalan Riau n Jlan Dago, jd, ada lagi ker tempat yg boleh kami lawati?....pak tedy pn terperanjat sbb kami dah pergi sumer tempat...hehehe....then dia bawa kami ke Rumah Mode lunch disana..., Toko3-(jual branded clothes n jeans...Levi's oryginal pn ada, n murah...),n kedai Amanda utk membeli Brownies....hari ke-3, kami p jugak ke Pasar baru utk kali yg ke-3..hehehe...

Kami juga sempat ke ITB (Intitue Technology Bandung if im not mistaken)...Umniversiti terbesar di Bandung...kata supir kami, ITB adalah U terbesar di Bandung, n ramai student Malaysia disini..... student2 disini kebanyakannya adalah dari kalangan org2 berada...kereta2 yg kitorg nampak, sumer kereta2 canggih n cantik...xder kereta yg sama level dgn kancil...kebanyakannya honda, nissan dsb..dan sumernyer baru2...sbb, kereta disini murah jika dibanding dengan kereta di malaysia....



Sebelum balik, kami singgah di CC...atau dipanggil warnet...keadaannya, sgt2 berbeza dgn CC yg ada di Malaysia....tgk sendri, baru tau..but, its a nice experience, online di bandung....hehehe. kemudian, kami dinner di sebuah restoran Padang. You just pay what you touch...pelayan tu kata...sbb byk sgt mknn yg dihidangkan sebaik kami duduk dimeja....

Lepas makan, kami pn balik ke bilik.....balik agak awal hari ni...bg pak tedy balik umah awal....

Sepanjang sehari kami bersama supir bernama pak tedy ni, byk jugak yg diceritakan.... kami nampak anak2 kecil meminta sedekah,mencari rezeki dengan menyanyi2 di jalanan dsb.... disana, ramai anak2 kecil yg x bersekolah...dengan kesempitan hidup yang mereka lalui, mereka terpaksa berusaha keras butk mencari rezeki.....mereka sanggup melakukan apa sahaja bagi menampung keperluan hidup....ada seorang adik yg seusia adikku, mngejar kami utk menjual brang dagangan mereka....keychain...ayatnya, masih terngiang2 di telinga aku...
"dia kata....mba, tolongla beli ini mba, sedekah sama saya, bagi nyekolahin adik2, kesian la sama saya mba....biar sebagai pembuka rezeki"....dengan suara yang amat sayu....ya Allah...rasa tersentuh sgt dgn suara adik tu...x dpat aku bayangkan kalau adik aku terpaksa buat macam tu utk mencari rezeki.....kesusahan mereka mmg boleh menginsafkan kita, kalau kita mau berfikir sebentar....disini, kita hidup dalam keadaan yang serba mencukupi....tapi disana, nak sekolah pn, depa x mampu.....kalau nak tgk family ada yg bersekolah, salah seorang mesti berkorban, untuk mencari duit.....

tapi, walaupun mereka seakan2 mengejar kita utk menjual sesuatu, mereka adalah orang2 yg sangat bersopan.alhamduliLlah, kami x terserempak dgn org2 yg x berbudi bahasa sepanjang berada disana...walaupun mereka mengejar kami nak menjual barang, bahasa mereka tetap sopan. tutur kata, tetap lemah lembut.....aku suka sama org2 di bandung.....=).

END of 3rd day........

jakarta-bandung trip 2

2nd day........


harini, keluar seawal mungkin,(0700 WIB) sbb nak p ke gazibu, gedung sate....menurut kawan aku, pasar disini menjual barang2 dgn harga yg sgt murah....sampai x sempat nak breakfast di Orange Homes..hehehe..

kami naik angkot jer hari ke-2 ni...sampai jer disana, kaki pn laju jer melangkah....byk sgt brg2 yg dijual disana..baju,blaus, seluar, beg...macam2 la ada....disebabkan kami x makan lg, jd kami pn mencari la sumthing to eat... kami beli air teh botol..n pisang bolen, utk mengalas perut...tp, aku x makan pn pisang bolen tu, sbb kakak aku yg boleh makan apa2 jer pn kata xleh masuk, aku pn takut la nk try...so, alas perut dgn air jer dulu....pusing pasar tu, tgk org ramai membeli belah....kemudian, jumpa stall menjual sate, kami pn singgah n makan sate disitu...bersama air teh botol lagi...rasa addicted dgn kesegaran air teh botol..hehehe...



sewaktu makan tu, ramai cowok2 yang mencari duit dgn mendendangkan lagu... depa main gitar, n menyanyi....subhanAllah...suara depa sangat la mantap....sedap giler....depa sumer mmg rajin2 bekerja....apa sahaja peluang yg ada, dep gunakan utk bekerja n menambah duit di saku.... x nampak pemuda2 n belia yg duduk lepak2 di kedai2 makan atau tepi2 jalan...apa yg aku nmpak, sumernyer sedang sibuk berusaha gigih mencari duit....aku respect keadaan yg macamtu...walaupun kadangkala, disebabkan kesungguhan mereka tu, menjadikan aku rimas...sbb mereka asyik mengekori ke mana jer pelancong2 luar yg dtg utk membeli brg2 mereka.....

setelah perut pn terisi, kami pn meneruskan perjlanan lg...mencari sourvenir utk dibawa pulang, n mendapat juga beberapa elai blaus dgn harga yg amat murah...=)

gazibu ni, buka awal, n tutup pn agak awal...sekitar jam 1100 WIB ramai yg dah nak tutup kedai....kami pn meneruskan la perjalanan dgn berjalan kaki shj ke Factory Outlet yg berdekatan....rupa2nyer, dekat jer dgn jalan Riau. masuk la ke Heritage, The Summit n mcm2 lagi...sumer tempat yg nmpak mcm best, kami pergi....


Dijalan Riau ni, byk FOs yg best2, try la masuk sumer...FO yg jual branded handbeg pn ada di jalan Riau...tp x ingat namanyer....yg pastiner, mmg best...=)

Kemudian, kami pergi ke Pasar baru sekali lagi, utk mendapat beberapa helai kain yg x sempat nk beli waktu 1st day....naik angkot jugak....=).lunch pn di Pasar Baru jer...kakak aku dah addicted dgn jus alpokat, aku plak dgn teh botol....

lepas dapat apa yg dicari, kami pergi plak ke jalan dago, meneruskan ekspedisi ke Factory outlets.....byk jugak FO yg kami masuk, n last sekali kami masuk ke Grande...dinner disana, n plan utk balik, sbb dah terlalu letih...

Dinner utk hari ke-2....

Selepas lepak2 waktu dinner n isi perut, kami pn balik...naik cab plak, sbb dah malam..malas naik angkot...

END of 2nd day...

jakarta-bandung trip 1

Percutian yang penuh bermakna aku lalui kali ini..ke Jakarta n Bandung, Indonesia. 1st time menjejakkan kaki ke sana...rasa cuak jugak, tp alhamduliLlah...semuanya selamat dan berjalan lancar....=). Percutian kali ni, pergi ber-2 jer...aku n kakak.sangat la sempoi..hehehe


Everybody can fly... moto Air Asia..yup disebabkan tambang murah oleh AA la, kami can fly ke jakarta...thanx AA..hehehe. kami berlepas ke jakarta dr LCCT pd jam 7.00 pg..kami ke LCCT awal, sbb malas nk bertolak awal2 pg ke LCCT. Abang kami yang hantar, so, senang la sket...sepanjang menunggu di LCCT tu, kami merangka jadual perjalanan (tentatif) sepanjang kami disana nanti...n rehat2 sket....tepat 7.00 am, kami berlepas ke jakarta (no delay) and arrived jakarta at 0750WIB (8.50 am waktu malaysia) awal 10 minit...

sesampai disana, kami mencari2 pengangkutan untuk ke Bandung. akhirnya, kami menaiki travel van (Cipaganti)- tiket Rp. 75K/person. sementara menunggu waktu travel van utk berlepas, kakak pergi ke toilet, n aku menunggu jer di kerusi yang ada disana...tiba2, ada seorang kanak2 lingkungan umur 10-11 tahun menghampiri, dia nak lapkan kasut....tp, aku tolak, sbb aku pakai sandle jer....xder bahagian yg boleh dilap rasanyer..huhuhu...kesian aku tengok budak tu...budak sekecil itu mencari duit sebegitu sekali..jauh berbeza dgn kanak2 di Malaysia ni..tp, di airport tu x ramai sgt yg mencari duit seperti itu..keadaan kira terkawal lg la...

Kemudian, kami pn meneruskan perjalanan ke Bandung.3 jam. sepanjang perjalanan, pemandangan sangat cantik....hsampai bandung, kami contact Mas Irvan, (pemilik Guest house tempat kami menginap) dia janji nak ambil kami selepas sampai di Bandung. 5 minit menunggu, dia pn sampai. Baik orangnyer, cakap sopan santun n lemah lembut jer...=). sampai jer disana, dia suh kami masuk bilik dulu, xyah chek in dulu pn...dia suruh kami rehat2 jer dulu..baik sgt kan?...hehehe.pekerja dia pn sgt baik jugak, mengangkat luggage kami, kami nk angkat, dia x bagi....dia kata tinggi n berat..xperla, dia dah nak tolong, so bg jer dia tolong..

setelah mandi2, n rehat sekejap, kami pn turun semula ke lobi, chek in n minta tolong mas irvan call cab tuk kami keluar ke kota bandung.cab pn sampai n kami menuju ke Pasar Baru, nak warm up sket pada hari pertama...=)...dari Orange Homes (guest house kami menginap) ke pasar Baru Rp. 30K.kemudian kami pn naik ke Pasar Baru. Entrance Pasar Baru dipenuhi dgn penjaja2 yg akan sentiasa approach pengunjung utk membeli brg2 mereka. aku masih takut2 lagi dgn mereka waktu tu...so, aku trus jalan jer, x pandang2 depa pn....huhuhu...1st thing kami buat adalah mencari makanan. kami makan di food court, cawangan restoren pak cik met..
makanannya istimewa...juice sgt pekat...hehehe...tp, x sempat nk snap gambar mknn, sempat snap juice alpokat (avocado) jer...sbb dah lapor sgt...


Kemudian, kami pn pusing2 disana, sampai la kedai2 tutup, depa tutup kedai awal...sekitar jam 6.00 pm camtu, sbb sana dah maghrib dlm jam 6.00 pm.

Disebabkan kami nak melalui pengalaman hidup sebagai org Bandung, n nak save cost pengangkutan juga...:P, kami pn try la naik angkot (angkutan kota- public transport yg terkenal n murah disana)....1st time naik, cuak gak, sbb xtau nak kemana n nak naik yg mana 1...tp, kami bg tau jer kami nk kemana, n pakcik2 angkot sedia membantu memberitahu angkot mana yg perlu kami naiki...so, senang jer naik angkot ni sebenarnyer, n jimat cost...paling mahal pn sorg kena Rp.3K jer...so, byk la duit yg boleh dijimatkan....

Destinasi seterusnya....
Paris Van Java...sebuah shopping mall yg sgt happening...=)....tp, kami x beli apa2 pn kat sini, sbb badan dah rasa letih sgt, so xder mood nak beli apa2...hehe....kami cuma membeli beberapa biji roti utk kami makan2 di bilik waktu rehat jer....kemudian, kami makan lagi...makanan sunda....
Nilah makanan yang menjadi santapan kami utk dinner...ayam disana kecik2 jer, mcm ayam kampung....mgkn sbb x diinject kot...air teh adalah kewajipan utk mereka rasanyer....
kemudian, kami menuju balik ke Orange Homes...try cari cab, tp xder cab yg kosong....n tiba2 ada pakcik angkot yg dtg depan kami, n kami minta dia hntar sampai ke OH, dia kata ok jer....waktu perjalanan tu, pakcik tu cakap...
"Neng ke paris Van Java?"
kami pn jawab..."yer, baru balik dr sana...cantik tempatnyer.."
kemudian dia cakap..." saya nggak pernah masuk lg ke sana... sy takut.."
kami pn pelik la, apesal nak takut plak? "kenapa?"
dia kata..."takut di BOM"..huh...kami dah cuak giler bila dgr.....dah tu, kami pn tanya la kenapa?....menurut pakcik tu, tempat2 yg mcm tu mmg ada possibility utk diserang...bila kami fikir semula....yer jugak, sbb tempat tu mmg sgt 'happening...budak2 yg masuk situ mmg nmpak mcm budak2 kaya...n mgkin org boleh menganggap tempat tu mcm sarang maksiat la kot....walaupun secara darsnya, tempat tu cuma shopping complex biasa jer...xtau la kalu dlm2 tu ada club ker, apa ker...sbb rasanyer kami mmg x jelajah sumer tempat...

tp, 1 yg x best kat bandung n jakarta adalah: tempat wudhu' n solat x dipisahkan dengan sempurna...wudhu' wanita n lelaki di tempat yg sama...n solat pn boleh dikatakan begitu...susah jugak bila nak mengangkat wudhu' n bersiap selepas berwudhu'....walaupun begitu, dimana2 memang ada musholla...x perlu bimbang.cuma, kalu susah sgt nk ambil wudhu di tempat yg disediakan, ambillah di toilet...so, senang sket....

sampai bilik jer, kami terus merehatkan diri kami sambil menonton TV....suasana kat sana agak sejuk...air dr paip mmg amatt sejukk...memang x boleh guna air yg biasa, kena guna air panas....kalu x, mmg boleh beku rasanyer....=)

END of 1st day....

Friday, November 6, 2009

tiba2

tiba2....
rasa teringat n rindu kat sumthing....
aduss......

apa yg boleh aku keep in mind sekarang ni adalah...
Allah tau apa yg terbaik utkku,
mungkin 'dia' x cukup baik utkku....

mungkin Allah nak bg yg lg baik pd aku 1 hari nnt....insyaAllah...

wahai diri...bykkan bersabar yer....

=)

colloquium

juz want to make a short update here, even this events outdated already(last week punyer citer)...hehehe

last week, school of chemical engineering held an event called Chemical Engineering Colloquium...just for PG students to share their research and findings.

actually,colloquium ni sama macam pembentangan kertas2 kerja kat dlm conference dsb. tp, a bit different la, sbb sumer PG student from Scool of Chemical Engineering jer yg jd participant....

Apa yang menarik erk kat dlm colloquium ni?...1st come to 1st, of course la, sbb dpt mkn free selama 2 hari...hehehe...dpt mkn free, saper yg x suka kan?...

tp, walaupun hanya 2 hari 1 mlm jer (sbenanyer 1 1/2 day jer...sbb 2nd day tu, by afternoon dah siap dah sumer, lpas lunch trus berangkat balik).......byk gak yg dapat ditimba disini...terutama sekali, cara presentation...bayangkanla, dah lebih setahun kot x wat presentation/viva....bila nak bercakap pn, dah berterabur jer rasanyer...dahla malas nak wat rehearsel.....padan muka tergagap2 kat depan...heheheh.so, lain kali kalu nak wat presentation, wat la at least 1-2 kali rehearsel, so that ikut timeline yg kita planned.kalu x, cakap pn terabur jer nnt....(aku la tu...)

ok, apart from that, sharing dlam forum oleh panel2 yg terdiri daripada 'new' lecturer kat school pn best gak, even waktu tu agak lewat habis n rasa dah malas nk dgr n rasa lutut pn dah nak tertanggal dengar panel bercakap...hahhaa, but still got some inspiring and motivating input from the panels......especially Dr. Lim. salute this guy!.... patutla gaya dia macam Prof Bhatia jer, (sangat luas ilmu engineering dia, sampai presenter rasa takut nak present kalu dia ada...hahahha ).....sbb dia melalui kehidupan yang mencabar. moral from his story is, cabaran akan membuatkan kita kuat....kalau kita melalui cabaran hidup untuk mendapatkan sesuatu, mestila kita akan lebih bersungguh2 utk mendapatkannya. n, bukan senang untuk menjadi senang...n note that, senang is so subjective yer...

dah la...sket jer...malas nk type byk2 sgt...heheh

petang ni nak ke Merbok plak...mission utk minggu ni, kena p Merbok!...hehehe

adios..


Friday, October 30, 2009

bajet 2010

walaupun dah agak basi isu ni...tp, meh kita sama2 review apa yg tersedia dlm bajet 2010 utk kita semua rakyat Malaysia....(sekurang2nya, aku boleh rujuk semula bila2 masa nk tgk isi kandungn bajet 2010 dgn mudah nnt...hehehehe....

1. Peruntukan wang berjumlah RM191.5 bilion yang meliputi RM138.3 bilion (72.2 peratus) untuk belanja mengurus dan RM53.2 bilion (27.8 peratus) untuk belanja pembangunan.

2. Bayaran khas RM500 kepada penjawat awam bagi Gred 41 hingga Gred 54 dan setaraf dengannya serta pesara wajib kerajaan pada bulan Disember ini.

3. Peningkatan pengecualian cukai pendapatan kepada penyedia perkhidmatan jagaan kesihatan daripada 50 peratus nilai peningkatan pendapatan eksport kepada 100 peratus sebagai galakan untuk menarik lebih ramai pelancong kesihatan.

4. Pelepasan cukai individu ke atas yuran langganan jalur lebar sehingga RM500 setahun mulai 2010 hingga 2012.

5. Pinjaman pembelian komputer ditawarkan kepada penjawat awam setiap tiga tahun sekali berbanding lima tahun sekali sekarang.

6. Subsidi, insentif dan bantuan hampir RM2 bilion untuk membela nasib golongan petani dan nelayan.

7. Peruntukan lebih RM9 bilion untuk projek infrastruktur termasuk pembinaan jalan, jambatan, bekalan air, perkhidmatan pembentungan, pelabuhan dan perkhidmatan laut serta projek lapangan terbang.

8. Peruntukan tambahan RM20 juta di bawah Tabung Kumpulan Usaha Niaga (TEKUN) untuk usahawan kecil kaum India (Peruntukan sedia ada RM15 juta).

9. Peruntukan RM3 juta sebagai geran pelancaran penubuhan Tabung Kebajikan Penggiat Seni bagi memastikan kebajikan warga seni sentiasa terbela dan diberi perhatian.

10. Peruntukan tambahan RM20 juta untuk memberi pengiktirafan Sekolah Berprestasi Tinggi (SBT) dengan sasaran 20 buah sekolah pada 2010.

11. Menganugerahkan Biasiswa Nasional kepada 30 pelajar terbaik di kalangan yang terbaik berasaskan kepada merit sepenuhnya. Penyandang Biasiswa Nasional ini akan melanjutkan pelajaran ke universiti tersohor di dunia.

12. Menukar pinjaman PTPTN kepada biasiswa bagi pelajar yang berjaya menamatkan pengajian ijazah sarjana muda kelas pertama atau setaraf dengannya bermula tahun 2010.

13. Diskaun tambang 50 peratus bagi perkhidmatan kereta api KTMB jarak jauh kepada pelajar berumur 13 tahun sehingga mereka masih bertaraf pelajar bermula 1 Jan, 2010.

14. Pakej "netbook", termasuk perkhidmatan jalur lebar percuma, kepada 100,000 pelajar universiti tempatan dengan bayaran RM50 sebulan untuk tempoh dua tahun bermula 1 Jan, 2010.

15. Peruntukan RM100 juta bagi pelaksanaan Program PERMATA, yang memberi penekanan terhadap kaedah pengasuhan dan pendidikan awal kanak-kanak secara bersepadu dan terancang.

16. Perlindungan insurans dan takaful mikro untuk peniaga kecil-kecilan mendapat manfaat perlindungan dalam lingkungan RM10,000 hingga RM20,000 dengan premium serendah RM20 sebulan.

17. Menubuhkan 14 lagi Mahkamah Sesyen Khas Rasuah dan empat Mahkamah Tinggi Khas Rayuan Kes Rasuah.

18. Cukai perkhidmatan sebanyak RM50 setahun ke atas kad kredit utama dan kad caj, termasuk kad yang diberi percuma dan cukai pendapatan RM25 setahun ke atas setiap kad kredit tambahan mulai 1 Jan, 2010.

19. Semua kementerian dan jabatan kerajaan diwajibkan untuk menyediakan pusat penjagaan harian dan pendidikan anak-anak dengan setiap kementerian dan jabatan diberi peruntukan RM200,000 untuk penubuhannya.

20. Kadar cukai pendapatan individu maksimum dikurangkan daripada 27 peratus kepada 26 peratus berkuatkuasa tahun taksiran 2010.

21. Pelepasan diri kepada pembayar cukai pendapatan individu dinaikkan kepada RM9,000 daripada RM8,000 mulai tahun taksiran 2010 bagi membolehkan pembayar cukai nikmati peningkatan pendapatan boleh guna sebanyak RM1,000.

22. Hampir 50,000 isi rumah miskin tegar yang berdaftar di bawah program eKasih dan 4,000 isi rumah Orang Asli yang telah dikenal pasti akan dibantu untuk mencapai matlamat sifar kemiskinan tegar. Peruntukan RM41 juta untuk meningkatkan kualiti hidup masyarakat Orang Asli.

23. Peruntukan RM48 juta bagi melaksanakan program pembasmian kemiskinan bandar meliputi bantuan kebajikan dan program bayaran sewa rumah dan Kementerian Wilayah Persekutuan ditukarkan nama kepada Kementerian Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar.

24. Penyediaan 74,000 rumah kos rendah oleh Jabatan Perumahan Negara untuk disewa pada tahun 2010.

25. Pelancaran skim KWSP pada Januari 2010 bagi membolehkan pencarum mendapatkan jumlah pembiayaan lebih besar bagi pembelian rumah yang bernilai lebih tinggi atau bagi pembelian rumah tambahan.

26. Peruntukan RM224 juta kepada OKU untuk bantuan, melaksanakan Program Pemulihan Dalam Komuniti dan peruntukan RM174 juta untuk warga emas.

27. Kadar elaun kanak-kanak OKU di sekolah pendidikan khas kelolaan NGO dinaikkan daripada RM50 kepada RM150 sebulan bagi setiap orang mulai 1 Jan 2010.

28. Penubuhan Skim Simpanan Persaraan 1Malaysia yang diuruskan oleh KWSP.

29. Potongan caruman pekerja KWSP dinaikkan semula ke kadar 11 peratus secara sukarela berkuat kuasa serta-merta.

30. Membina jalan luar bandar sepanjang 510km dan jalan kampung sepanjang 316km dengan peruntukan RM857 juta termasuk jalan di Kapit, Lawas dan Simunjan di Sarawak serta Kinabatangan, Kota Belud dan Keningau di Sabah.

BERNAMA

Thursday, October 29, 2009

SubhanAllah.....

juz a copy paste from email....

SubhanAllah...maha suci Allah..... begitu byk peringatan2 yg telah DIA turunkan kepada kita...semoga beroleh sedikit manfaat daripadanya....
....................................................................................................................................................

[2.164] Sesungguhnya pada kejadian langit dan bumi; dan (pada) pertukaran malam dan siang; dan (pada) kapal-kapal yang belayar di laut dengan membawa benda-benda yang bermanfaat kepada manusia; demikian juga (pada) air hujan yang Allah turunkan dari langit lalu Allah hidupkan dengannya tumbuh-tumbuhan di bumi sesudah matinya, serta Ia biakkan padanya dari berbagai-bagai jenis binatang; demikian juga (pada) peredaran angin dan awan yang tunduk (kepada kuasa Allah) terapung-apung di antara langit dengan bumi; sesungguhnya (pada semuanya itu) ada tanda-tanda (yang membuktikan keesaan Allah kekuasaanNya, kebijaksanaanNya, dan keluasan rahmatNya) bagi kaum yang (mahu) menggunakan akal fikiran.

[3.190] Sesungguhnya pada kejadian langit dan bumi, dan pada pertukaran malam dan siang, ada tanda-tanda (kekuasaan, kebijaksanaan, dan keluasan rahmat Allah) bagi orang-orang yang berakal;

.................................................................................................................................................................

Subject: Mufti Rusia komen ayat pada kulit bayi

[7.7] Kemudian sesungguhnya Kami akan ceritakan kepada mereka (Rasul-rasul dan umat-umatnya), dengan (berdasarkan) pengetahuan (yang meliputi akan apa yang mereka lakukan), dan sememangnya Kami tidak sekali-kali ghaib (bahkan sentiasa Mendengar, Melihat dan Mengetahui akan hal ehwal mereka).

MOSCOW - Majlis Mufti Rusia kelmarin sebulat suara menyatakan bahawa ayat suci al-Quran yang muncul dua kali seminggu pada kulit Ali Yakubov iaitu seorang bayi lelaki berusia sembilan bulan di wilayah Dagestan, selatan Rusia merupakan amaran tuhan kepada semua penduduk Islam di Rusia dan Dagestan.
Menurut kenyataan majlis itu, mengikuti perintah Allah dan meninggalkan segala persengketaan, mewujudkan keamanan sesama umat Islam dan dengan jiran, membersihkan diri daripada dosa dan mula mengamalkan prinsip kejiranan selain bermaaf-maafan menyebabkan penduduk Islam di negara tersebut akan mendapat keampunan Allah.
Menurut beberapa laporan, ibu bapa Ali yang tinggal di bandar Kizlyar di wilayah Dagestan dan kalangan imam tempatan mendakwa ayat suci al-Quran itu muncul pada hari Isnin dan Jumaat sebelum hilang dan digantikan dengan ayat baru.
Salah satu ayat itu bermaksud: "Allah ialah Pencipta segala yang ada.".
Apabila ayat suci seterusnya muncul, Ali tidak dapat tidur sepanjang malam dan mengalami demam dengan kepanasan badannya tidak dapat dikurangkan walaupun dengan menggunakan ubat-ubatan kuat.
Semasa dia dilahirkan, Ali didapati menghidap penyakit jantung dan berkaitan dengan otak tetapi dia sembuh sepenuhnya selepas ayat al-Quran mula muncul pada tubuhnya. - Agensi


MOSCOW - Pakar-pakar perubatan di Rusia bingung berikutan penemuan ayat-ayat suci al-Quran dan Arab pada kulit seorang bayi berusia sembilan bulan di Dagestan, Rusia, lapor sebuah akhbar semalam.
Ayat-ayat itu muncul pada belakang, tangan, kaki dan perut Ali Yakubov pada setiap malam Isnin dan Jumaat sebelum hilang tetapi diganti dengan beberapa ayat al-Quran baru dua kali seminggu.
Pakar-pakar perubatan Rusia menyatakan, mereka tidak tahu bagaimana fenomena itu boleh berlaku selepas perkataan Allah mula muncul pada dagu bayi tersebut ketika dia berusia beberapa minggu.
Namun, ketika mengulas mengenainya, pakar-pakar perubatan dan keluarga bayi itu mengaku bahawa ayat-ayat suci itu menjelma sendiri pada badan Ali dan bukan ditulis oleh manusia.
"Ali akan berasa kurang sihat manakala suhu badannya meningkat kepada 40 darjah Celsius setiap kali ia berlaku menyebabkan dia menangis," kata ibunya Madina Yagubova.
Kini, tempat Ali dilahirkan iaitu di Kampung Red Oktober, Dagestan menjadi tumpuan orang ramai yang mahu melihat keanehan itu.

[2.283] Dan jika kamu berada dalam musafir (lalu kamu berhutang atau memberi hutang yang bertempoh), sedang kamu tidak mendapati jurutulis, maka hendaklah diadakan barang gadaian untuk dipegang (oleh orang yang memberi hutang). Kemudian kalau yang memberi hutang percaya kepada yang berhutang (dengan tidak payah bersurat, saksi dan barang gadaian), maka hendaklah orang (yang berhutang) yang dipercayai itu menyempurnakan bayaran hutang yang diamanahkan kepadanya, dan hendaklah ia bertaqwa kepada Allah Tuhannya. Dan janganlah kamu (wahai orang-orang yang menjadi saksi) menyembunyikan perkara yang dipersaksikan itu. dan sesiapa yang menyembunyikannya, maka sesungguhnya ia adalah orang yang berdosa hatinya. Dan (ingatlah), Allah sentiasa Mengetahui akan apa yang kamu kerjakan.


WAllahu'alam.....
semoga bermanfaat dan boleh diambil iktibar daripadanya..........

Monday, October 26, 2009

membebel + novel

Rasanyer dah lama x isi blog ni dgn perkongsian yg lebih bermakna....apakah hidup aku ni x bermakna sekarang?...huhuhu.

ermm....... mungkin x berdepan dgn insiden2 menarik sejak kebelakangan ini.... mungkin jugak berdepan dengan insiden menarik, tp aku yang gagal mengerjakan otakku utk meriwayatkan perkara tersebut sebagai perkara yang menarik....

mengarut betullah kalu hari2 yang dilalui adalah hari2 yang x bermakna. sedangkan ada orang lain di luar sana...dan dimana2 merasakan 24 jam sehari adalah suatu jangka masa xyg x mencukupi bagi melaksanakan semua tugasan, amanah n segala aktiviti.....oleh itu, ayat pertama dlm n3 kali ni mmg sama sekali SALAH n x relevan....

sedangkan as-syahid imam Hassan al-banna menyebutkan, masa yang ada bg seorang pemuda itu terlalu sedikit jika dibandingkan dengan kerja yang perlu dilaksanakan...

oleh itu, muhasabah diri semula....mengapa terlalu banyak masa terluang? mengapa sampai terdetik perasaan yang sebegitu? adakah aku terlalu mandom, x melakukan sebarang aktiviti berfaedah....so, muhasabahlah diri n do some correction....

apalah yang aku tulis ni?...xperla, mumbling tuk diri sendiri sekali sekala...apa salahnyer kan?...hehehe

erm....nk share sket tentang sebuah novel yg baru dibeli...n alhamdulillah, dah habis baca pn...xpuas hati rasanyer kalu beli buku n x abis baca ni....eheheh....

ini adalah 1st novel yg aku beli sbenanyer...sebelum ni, mmg x tertarik nak beli novel....lebih kepada buku2 yg non-fiction jer....tp, disebabkan novel ni mcm ada tarikannya yg tersendiri, jd aku pn belilah...kisah yg dipaparkan kat dlm buku tu, aku boleh katakan sebagai bagus....ni ikut rate aku la...hehehhe. insyaAllah mampu menyaingi penulis novel seperti syarifah farhah, yg telah terkenal dgn novel berunsur islamik n mendidik...

gaya penulisan yang sempoi n ringan, tp banyak jugak menyelitkan unsur2 mendidik dan sirah2 secara langsung mahupun tidak.(n jugak kisah cinta yang x dpt dipisahkan dengan novel aku rasa.....). so, secara keseluruhan, aku boleh katakan, novel ni bagus..... novel ni bertajuk Sekilau Mutiara Raudhah ditulis oleh Saidatul Saffaa...(nama pena penulis). klik kat nama pena penulis tu, bole tgk blog dia....seorang pelajar perubatan, punya bakat terpendam sebagai penulis dan juga pendakwah..insyaAllah.....

erm...xtau dah nk tulis apa lg kat sini.....nk sambung fikir benda lain plak.....adioss....^_~. sekian aku membebel utk kali ini, apa yg baik adalah datang daripadaNya, yg buruk2 belaka sumer dtg dr diri yang lemah ini....namun, hakikatnya, kedua-duanya adalah daripadaNya jua,....

WAllahu'alam.....



Sunday, October 25, 2009

mujahid dakwah


kamus sejarah mencatat kisah
seorang pemuda mujahid dakwah
ditengah gelodah arus jahilliah
mujahid dakwah membina thoifah
memimpin manusia menuju Allah
membina asas sebuah ummah

langkahnya kemas penuh semangat
akhlaknya lembut sungguh memikat
menjulang tinggi panji-panji jihad
mahu mengubah hidup masyarakat

memberi tarbiyah juga nasihat
tidak kenal jemu dan penat
ada terdengar suara sumbang
penuh padat dengan tuduhan

usaha murni suci mulia
dianggap sebagai perosak agama
amalan sunnah dicaci difitnah
menjadi mainan bahan persenda
amalan soleh tradisi anbiya'
terus hidup berkembang semula

satu persatu menjelma rintangan
mahu menyekat gerak perjuangan
namun semuanya tidak berkesan
berkat restu keizinan Tuhan
tidak pun sedikit menjejaskan jiwanya
bahkan mujahid terus mara

mujahid dakwah jauh melangkah
merubah suasana dunia yg rosak
dengan pengalaman jihad dan iman
menuju zaman yang lebih gemilang
zaman ummah kali kedua
itulah isyarat Rasul mulia
marilah kita junjung bersama
Islam pasti agung semula

munsyid:nada murni

Thursday, October 22, 2009

drpdNya kita datang, kepadaNya kita kembali

Innalillahi wa inna ilaihi rajiun....

begitu aku terdengar berita drpd status YM seorang sahabat, itulah sahaja ucapan yang mampu aku lafazkan.....sesungguhnya, daripadaNya kita datang dan kepadaNya lah kita akan kembali...

pada usia yang sangat muda, allahyarhamah adik nur fatimah, anak kepada ustz Ramadhan Fitri Ilyas telah dijemput pulang untuk berjumpa dengan sang Pencipta.....sungguh, umur yang masih amat muda juga akan dijemput pulang sekiranya masa telah tiba...usia tidak menjadi faktor bagi jemputan tersebut...dimana2, apa2 asbab sekalipun...apa yang pasti, ianya pasti akan berlaku.....

walaupun kesedihan pasti akan menjengah ibu dan ayah yang ditinggalkan bagi meneruskan kehidupan, insyaAllah adik nur fatimah akan menjadi pembela bg sang ayah n ibu di akhirat kelak n insyaAllah akan dijanjikan syurga...sedangkan kita yang hidup berpuluh2 tahun ini, x tau lagi, bagaimanakah pengakhiran hidup kita nanti......samada akan berakhir dlm husnul khatimah ataupun tidak....

semoga ustz Ramadhan n isteri dapat menghadapi ujian ini sebagai tarbiyyah dlm kehidupan yang perlu diteruskan, dan semoga ustz n zaujah dapat melahirkan lagi zuriat bagi menjadi mata rantai seperti ustz n isteri, atau mujahid2/mujahidah2 yang lebih cemerlang lg....insyaAllah....

mengenangkan cerita ini, teringat plak sebuah kisah sahabat yang terdapat dlm sebuah hadis....
nama watak sahabat, x ingat plak.....tp, antara isi kandungannya, berkaitan seperti kisah diatas....

pd suatu hari, seorang ibu mendapati anaknya sakit....dan dengan kehendak dan izin Allah, si anak dijemput pulang sewaktu ketiadaan suami dirumah....sang suami balik ke rumah pd mlm itu dan sang isteri x mengkhabarkan berita tentang kematian anaknya pd sang suami. sebaliknya, si isteri melayan suami pd mlm tersebut....hanya pd keesokan harinya sang isteri mengkhabarkan berita tersebut pd suaminya.....namun begitu, dengan izin Allah, seorang lagi anak telah dikurniakan kepada pasangan yang sabar dengan ujian Allah ini..... maka, lahirlah seorang lagi mujahid, menggantikan anak yang telah pergi....n anak tersebut melahirkan lagi zuriat yang juga mempunyai karisma yg tinggi....n seterusnya(dengan izin Allah)
p/s: aa....kalu saper2 tau psl cerita sahabat yg aku type ni, bole la share details nyer...buku tu xder ngan aku skang ni, so xleh nk rujuk semula...

moral of d story, yg pergi semestinya x akan kembali, namun yang tinggal perlu meneruskan kehidupan..... dan percayalah, bahawa setiap apa yang berlaku, pasti ada hikmah disebaliknya....hanya yang tinggal, samada kita nampak atau pun tidak pada waktu tu...jika apa yang kita mahukan x kita perolehi, mungkin Allah akan berikan sesuatu yang lebih baik lagi pada masa akan datang....kita hanya merancang, sesungguhnya, Allah lahh juga yang menentukan...

WAllahu'alam....


Monday, October 19, 2009

19 oktober

aduh..lama sungguh x update sebarrang cerita mahupun perkongsian kat sini. entah apa yang aku sibukkan pn, aku x pasti...sibuk dengan urusan dunia n peribadi yang sentiasa menanti. sebulan dah berlalu: last posting adalah 1 syawal...dan harini telah masuk ke 30 syawal....

sekadar coretan kosong, langkah mengelakkan blog dr terus bersawang....

*peace*

Sunday, September 20, 2009

Selamat hari raya

Selamat menyambut hari raya aidilfitri pd semua...

tahniah pada semua yg telah melalui 1 bulan bulan yg penuh barakah ini dengan cemerlang....semoga kita semua mendapat 'skroll' yg cemerlang sepanjang berada dalam madrasah tabiyyah selama sebulan ini......dan semoga 11 bulan akan dtg; yg insyaAllah kita akan melaluinya sekiranya masih lagi dipinjamkan nyawa oleh-Nya, dilalaui dengan cemerlang hasil didikan selama sebulan kita berada di dalam madrasah tabiyyah (Ramadhan) ini....insyaAllah....

Akhir kalam....

Salam Aidilfitri
Maaf zahir dan batin buat semua




kehadiran Syawal dirai,
pemergian Ramadhan dirindui...,


semoga kita sama2 beroleh peluang bertemu semula dengan tetamu yg ditunggu2 oleh org2 yg beriman.... bulan penuh barakah, bulan Ramadhan...aminn...



Tuesday, September 15, 2009

give thanks to Allah

Give thanks to Allah,
for the moon and the stars
prays in all day full,
what is and what was
take hold of your iman
dont givin to shaitan
oh you who believe please give thanks to Allah.
Allahu Ghefor Allahu Rahim Allahu yuhibo el Mohsinin,
hua Khalikhone hua Razikhone whahoa ala kolli sheiin khadir

Allah is Ghefor Allah is Rahim Allah is the one who loves the Mohsinin,
he is a creater, he is a sistainer and he is the one who has power over all.

Give thanks to Allah,
for the moon and the stars
prays in all day full,
what is and what was
take hold of your iman
dont givin to shaitan
oh you who believe please give thanks to Allah.
Allahu Ghefor Allahu Rahim Allahu yuhibo el Mohsinin,
hua Khalikhone hua Razikhone whahoa ala kolli sheiin khadir


Allah is Ghefor Allah is Rahim Allah is the one who loves the Mohsinin,
he is a creater, he is a sistainer and he is the one who has power over all.


~~michael jackson~~

Monday, September 14, 2009

masa semakin mencemburui...

owh....harini dah 14 september....bermakna lebih kurang 5 hari sahaja lagi Ramadhan akan meninggalkan kita....dan perlu menunggu 11 bulan lagi sebelum bertemu dgn Ramadhan seterusnya. entahkan sempat ketemu atau x, wAllahu'alam...kita semua x tahu samada boleh ketemu lg dgn bulan yg penuh barakah ini lagi....

oleh itu, marilah sama2 kita mempertingkatkan amalan di hari yg hanya tinggal baki2 ni...... fasa ke-3 Ramadhan, insyaAllah fasa dimana dijanjikan pembebasan dr api neraka...alangkah beruntungnya jika kita dapat memenuhi syarat2 tawaran yang sangat berbaloi ini.... dibebaskan dari api neraka...saper yg x mahu kan?.....

fasa ini jugak, fasa dimana ada 1 malam, malam yg lebih baik dr 1000 bulan... "Sesungguhnya Kami telah menurunkan (Al-Quran) ini pada Malam Lailatul-Qadar, Dan apa jalannya engkau dapat mengetahui apa dia kebesaran Malam Lailatul-Qadar itu? Malam Lailatul-Qadar lebih baik daripada seribu bulan. Pada Malam itu, turun malaikat dan Jibril dengan izin Tuhan mereka, kerana membawa segala perkara (yang ditakdirkan berlakunya pada tahun yang berikut); Sejahteralah Malam (yang berkat) itu hingga terbit fajar!" (Quran, Al-Qadr 97: 1-5)

SubhanAllah...betapa pemurahnya sang Pencipta...menawarkan ganjaran yang x terfikir dek aqal.....untuk mengupas malam al-qadr ni, aku bukanlah org yg mahir...jadi...silalah berkunjung ke sini atau mana2 laman sesawang ustaz2 yglebih bertaulaih bagi menerangkan ganjaran2, fadhilat2, dan segala apa yg dikatakan dengan malam al-qadr tersebut....

erm.....takut jugak aku menghadapi malam2 terkhir dlam bulan Ramadhan ni..yerla kan, bila dah sampai hujung2 bulan Ramadhan ni, pastinya sumer sibuk nak balik ke kampung halaman masing2...takut bila dah excited sgt nak balik kampung tu, kita terlupa akan hadiah2 yg dijanjikan Allah yg pastinya jauh2 lebih bermakna lagi ni.....

insyaAllah aku pn akan balik ke johor malam esok....utk meraikan kemenangan sebulan ummat Islam berpuasa bersama2 dgn famili....1 Syawal adalah saat yg menggembirakan bagi ummat Islam, sebab tulah kita nak share ngn famili kan....tp, jgnlah pulak gembira sampai gembira berlebihan yang membawa kepada pembaziran....( ada kaitan ker gembira n boros..hehehe...lantakla..) yang penting , keypoint disini adalah: jgn membazir!! =). pesanan utk semua n diri sendiri terutamanya.....

erm...

1 more thing....
pejam celik, pejam celik...

aku dah pn berumur 24 tahun secara rasminya pada 11 september yg lpas.....

dah x bole nak mengaku umur 23 dah...hehehe...

xperlah, mudah-mudahan dengan pertambahan usia ni akan mematangkan aku, menambahkan ilmu, mencambah pengalaman, dsb...

terima kasih pd sumer sahabat2 yg mengingati tarikh bermakna dalam hidup temanmu ini...segala ingatan kalian sangat bermakna utk diriku yg x seberapa ini...=)

n aku amat bersyukur n berterima kasih pada mak n abah, kerana merekalah asbab aku lahir ke dunia ini, dan kerana asuhan n didikan merekalah aku menjadi seorang aku.... (teringat plak pertandingan pidato yg telah diubah format oleh seorang peserta menjadi sajak semalam... nampak n rasa mcm lawak jer tp sebenarnyer banyak muhasabah yg ada dlm tu....)

Utk hari2 terakhir ni....selamat bermuhasabah n selamat beramal....=)

wAllahu'alam....


Tuesday, September 1, 2009

fasa ke-2

AlhamduliLlah, masih lagi dipinjamkan nyawa untuk terus bernafas dan meneruskan kehidupan dibumi Allah ni...pejam celik, pejam celik fasa pertama Ramadhan (rahmah) telah pun berlalu. sekarang masuk pula fasa ke-2 dlm bulan ramadhan, fasa yang dijanjikan dengan maghfirah (keampunan) dr Nya....

bagaimanakah dengan amalan2 kita sepanjang bulan Ramadhan ni?....harap2 semakin baik (khususnya utk diri aku ni.....) walaupun syaitan dah dibelenggu, tapi nafsu yang ada pd diri ni, masih lagi bermaharajalela....waktu tinggal sikit jer tuk menundukkan nafsu sementara syaitan xder ni....harap2, aku dapat mendidik nafsu ni... (walaupun terpaksa aku akui, mmg susah betul nak mendidik nafsu ni...huhuhu).....

actually, xtau naktulis apa ni...jiwa tgh kacau...huhuhu...nak run lab pn xleh, nk type pjg2 pn malas, n xder apa sgt yg nk dikongsikan...

selamat ber'amal...manfaatkanlah masa yg masih lagi dipinjamkan ini dengan sebaik2nya..insyaALlah...


Wednesday, August 26, 2009

Askar Yahudi curi organ mayat remaja Palestin

Tajuk akhbar berita hari ni..ni beritanya...


Israel turut biar pendeta cemar Masjid al-Aqsa hari ke-2 puasa

STOCKHOLM: Kerajaan Israel digegarkan dengan pendedahan mengenai kekejaman terbarunya di bumi Palestin apabila akhbar Sweden, Aftonbladet, menuduh tentera Yahudi mengambil organ mayat warga Palestin sebelum menyerahkannya semula kepada keluarganya.

Di Baitulmaqdis, laporan berita Palestin pula mendedahkan Israel cuba menghasut kekacauan pada Ramadan apabila sekumpulan pendeta Yahudi memasuki pekarangan Masjid al-Aqsa serta mengadakan majlis keagamaan pada hari kedua umat Islam berpuasa.

Yayasan al-Aqsa menggesa penduduk Palestin segera melindungi tanah suci ketiga Islam itu.

Artikel kedua Aftonbladet yang disiarkan Ahad lalu, melaporkan kejadian di kampung Imatin, utara Tebing Barat, lokasi Bilal Ahmad Ghanem, 19, terbunuh dalam satu pertempuran dengan tentera Israel pada 1992.

Mereka menuduh tentera Israel mengambil organ remaja Palestin dan mengembalikan mayatnya beberapa hari selepas itu.

Keluarga mangsa mendakwa, mayat Bilal dipulangkan dengan dibungkus dalam balutan hospital. Akhbar itu menyiarkan gambar mayat terbabit dengan kesan jahitan di leher hingga badan.

Artikel kedua bertajuk, Mother never stopped suffering; she never stopped wondering, memetik adik mangsa berkata, Bilal diburu Israel kerana mempertahankan Palestin.

"Sekumpulan askar Israel (IDF) menyerang dan melepaskan tembakan. Tembakan pertama mengenai dada (Bilal) dan kakinya.

Ibunya, Sadija memberitahu Aftonbladet 'mereka boleh menahan beliau tetapi memutuskan untuk membunuhnya. Keluarga itu mendakwa, IDF menuntut 5,000 shekel untuk menyerahkan mayat Bilal.

Mengulas isu itu, Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu yang memulakan lawatan ke Eropah, semalam, berkata: "Kami tidak mahu kerajaan Sweden memohon maaf, kami mahu mereka mengutuk laporan akhbar itu."

.....................................................................


Astaghfirullahal'azhim...begitu byk dugaan yg dihadapi oleh saudar2 kita di Palestin sana.... semoga segala kekejaman yg dilakukan oleh pihak zionis laknatuLlah ini akan dibalas dengan balasan yang setimpal dr-Nya.....

Tuesday, August 25, 2009

taubat seorang hamba

Hati hiba mengenangkan dosa2 yg ku lakukan,
Oh Tuhan Maha Kuasa,
Terima taubat hamba berdosa...

Ku akui kelemahan diri,
Ku insafi kekurangan ini,
Ku kesali kejahilan ini,
Terimalah 3x.....
Taubatku ini.....

Telah aku merasakan derita jiwa dan perasaan,
Kerana hilang dari jalan menuju redhaMu ya Tuhan.

Ku akui kelemahan ini,
Ku insafi kekurangan ini,
Ku kesali kejahilan ini,
Terimalah 3x...
Taubatku ini...

Di hamparan ini ku meminta moga taubatku diterima...

Ku akui kelemahan ini,
Ku insafi kekurangan ini,
Ku kesali kejahilan ini,
Terimalah 3x....
Taubatku ini...

Ku akui kelemahan ini,
Ku insafi kekurangan ini,
Ku kesali kejahilan ini,
Terimalah 3x..
Taubatku ini...

-hafiz hamidun feat irsyadee

Thursday, August 20, 2009

dia dtg lg...

pejam celik-pejam celik, bulan Ramadhan bakal menjelma lagi...bulan dimana kita diberikan masa selama sebulan utk mendidik diri dan jiwa. selama sebulan, insyaAllah hari2 kita akan diisi dengan perkara2 bermanfaat...dimana semua syaitan dibelenggu sepanjang bulan ini.....yang ada pd diri kita, itulah kita...bukan lagi atas dasar hasutan syaitan...jd, pd waktu inilah kita berpeluang mendidik diri menjadi hamba yang lebih baik...

insyaAllah, pd siang hari, kita belajar menundukkan nafsu makan yg selama 11 bulan sebelum ini diajar makan berkali-kali sehari....malam plak, disediakan hiburan khas bulan Ramadhan, yg hanya boleh dilakukan pd bulan yg penuh barakah ni jer...iaitu solat terawih. lain2 waktu mmg x akan dpt peluang nk lakukan aktiviti ni....waktu inilah semua surau2 dan masjid2 insyaAllah akan dipenuhi dgn org ramai.... rindunyerr dgn suasana ni....

semoga Ramadhan kali ini lebih baik dr Ramadhan yg sebelumnya, dan semoga kita semua diberi kekuatan utk melakukan amalan di bulan yg mulia ini....

renung2kanlah dan selamat beramal...~_^




Tuesday, August 11, 2009

cuti-cuti malaysia

fuh....bersawang blog ni..lamanya x update....hampir sebulan x update...macam2 perkara berlaku sepanjang x update blog ni...dengan kes selsema H1N1 yang semakin menjadi2....dengan isu2 semasa yang lain2nya.....

1st part, aku nak cerita pasal cuti2 malaysia la....hehehhe....setelah lama merancang dan asyik tertangguh jer..., aku bersama 4 org rakan yg lain berjaya berjalan2 di langkawi.... 3 hari 2 malam.. alhamdulillah, selamat pergi n selamat balik....seronok, dapat melihat kebesaran Allah mencipta alam yang SubhanAllah...sungguh cantik...=)

ermmm.....tp, kami x sempat pergi mengunjungi sumer tempat, sbb masa yg agak terhad... kami hanya sempat ke pekan kuah, pantai cenang, island hoping -tasik dayang bunting, pulau beras basah n eagle feeding...selebihnya, kami melawat ke tempat membeli belah yang bagi aku, agak suram suasananya....heheh

tp, bagi aku, kawasan paling cantik yg kami kunjungi adalah pulau beras basah....subahanAllah, sangat cantik...=)... tp, ada 1 masalah kat pulau ni, iaitu kera2 yg berkeliaran dan mengganggu ketenteraman.tp, xleh la nk slahkan kera2 tu, sbb tempat tu mmg tempat depa awalnya kan.....cuma mmg aku yg mmg x berani sgt bila berhadapan dengan binatang2 berbulu mcm kera ni, mmg rasa takut jer...sbb depa x takut manusia, selalu sgt nmpak manusia berkeliaran kat pulau tu kot.....hehehhe

nak up gambo x leh plak, tenet slow....erm..tgkla nnt lain kali kalu rajin,up gambar pemandangan2 yg cantik tu...=)

balik drpd langkawi, kampus plak mendapat arahan tutup, sbb penyakit berjangkit H1N1..maka terpaksalah membuat medical chek up...aku p klinik ngn housemate....sorg jer suhu yg tinggi sket, yg lain alhamdulillah ok jer...tp, yg sorg tu, w/pn suhu tinggi sket, alhamdulillah bukan H1N1, demam biasa jer kot...hehhehe...

disebabkan kampus ditutup (tapi tutup tuk student under grade jer n student undergrade jer yg diarah balik bg yg x demam)... staff n postgrade boleh melakukan aktiviti seperti biasa,tp x logik la jugak kan, apa beza undergrade ngn yg lain?xkan yg lain tu kebal kot...erm....ntahler.....olehkerana kampus pn dah tutup, maka aku pn bgtaula s/visor ttg kes ni (msg jer, sbb s/visor xder kat kampus sejak bulan April lpas...dia ada tugas lain kat pejabat MOSTI)...n s/visor x kisah kalu student2 dia x masuk kampus, so aku ambik peluang balik johor...heheheh...

lama gak duk kat umah...n waktu sumer adik beradik aku balik umah, kitorg p pantai air papan, mersing...erm....tempat ni pn cantik jugak, tp mgkin x diuruskan dengan baik, jd chalet2 tempat2 penginapan sekitar pantai ni, agak mengecewakan dari segi kebersihannya ...n kami x jadi bermalam disini. so, kami balik ptg tu jugak....

apa yg best waktu ni adalah perasaan seronok sbb dapat bercuti ngn sumer ahli famili...rasa2nya, mmg dah lama kitorg sumer x kuar n wat aktiviti camni....kesian kat adik bongsu aku, nabil tu...hehhehe.....mula2 sampai pantai tu, adik aku ni mmg takut sgt dgn air, sbb selama ni kalu p pantai, atau tempat2 yg berair ni, mak aku mmg x bagi kitorg sumer dekat ngn air, so nabil yg umurnya cuma 7 tahun ni, mmg x pernah la main air kat tepi pantai..kalu p pantai pn, main2 pasir , sentuh air sket2 jer....hehehhe.mula2 kena air tu, dia mmg takut2, tp bila dah lama2 tu, mmg x nak balik dah...penat aku suh dia naik, nak kena tarik dari air baru dia naik.....seronok...hehhee

Saturday, July 18, 2009

Cara bersangka baik

Oleh : Syeikh Abdulkadir Al Jailani

Jika engkau bertemu dengan seseorang, maka yakinilah bahawa dia lebih daik darimu. Ucapkan dalam hatimu :

"Mungkin kedudukannya di sisi Allah jauh lebih baik dan lebih tinggi dariku".

Jika bertemu anak kecil, maka ucapkanlah (dalam hatimu) :

"Anak ini belum bermaksiat kepada Allah, sedangkan diriku telah banyak bermaksiat kepadaNya. Tentu anak ini jauh lebih baik dariku".


Jika bertemu orang tua, maka ucapkanlah (dalam hatimu):

"Dia telah beribadah kepada Allah jauh lebih lama dariku, tentu dia lebih baik dariku."

Jika bertemu dengan seorang yang berilmu, maka ucapkanlah (dalam hatimu):

"Orang ini memperoleh kurnia yang tidak akan kuperolehi, mencapai kedudukan yang tidak akan pernah kucapai, mengetahui apa yang tidak kuketahui dan dia mengamalkan ilmunya, tentu dia lebih baik dariku."


Jika bertemu dengan seorang yang bodoh, maka katakanlah (dalam hatimu) :

"Orang ini bermaksiat kepada Allah kerana dia bodoh (tidak tahu), sedangkan aku bermaksiat kepadaNya padahal aku mengetahui akibatnya.
Dan aku tidak tahu bagaimana akhir umurku dan umurnya kelak. Dia tentu lebih baik dariku."

Jika bertemu dengan orang kafir, maka katakanlah (dalam
hatimu) :

"Aku tidak tahu bagaimana keadaannya kelak, mungkin di akhir usianya dia memeluk Islam dan beramal soleh. Dan mungkin boleh jadi di akhir usia diriku kufur dan berbuat buruk.

WAllahu'alam...

Thursday, July 16, 2009

MJ

Just got this article from my email:

Michael Jackson (MJ) was known as the most loving person in the world. He gave up most of his assets for charity and all his life, he fought for equality of the African Americans, AIDS victims, Against Drug Abuse, Against Abortion, Against Child Labor and secretly channelled his properties for the hungry children of the world. However, he wasn't peace at heart. He always think of himself as a child trapped inside a man's body. Being Peter Pan is all his dream, never to grow up, forever a child. That inspires him to build Neverland - a heaven for children. Children of all ages and races are welcomed to Neverland. MJ had so much love to give.

However, he made a mistake which he didn't know of the consequences. He saw the peaceful life his brother, Jermaine (Muhammad Abdul Aziz) had as a Muslim - true, Jermaine faced so much pressure that he moved to Bahrain.

In 1989, MJ made a press conference which shocked the world, "I have seen the Islam in the life of my brother, I have read the books about Islam. And I'd love to someday feel the calmness and peace of Islam...."

Since that, MJ's life was never the same again.
He was accused of so many accusations against child molestation. MJ was not someone who can deal with much pressure as he is a 'delicate child'. All the extortion and black mail followed after that. Everything he did was being seen as wrong in the eyes of the Media. All these are to influence his fans to hate MJ. If he is hated, then he would not be influencial anymore.

For several years, he stayed in England. Getting motivation from a long time friend, Cat Stevens, who had converted into Islam - named Yusuf Islam. From him, MJ learnt how Yusuf had survived being Muslim. He made friends with a song writer, Zain Bhikha too, who wrote a song titled, "GIVE THANKS TO ALLAH", which he wanted MJ to sing whenever he is ready. GIVE THANKS TO ALLAH. You can download this song here: http://www.ziddu.com/download/5617143/MichealJackson-GiveThanksToAllah.mp3.html

Following his trial, MJ withdrew to Bahrain, where he was the special guest of sheik Abdullah bin Hamad Al Khalifa, the son of Bahrain’s king. It was then that Michael began to give conversion more “serious thought.”
MJ stayed in Bahrain for approximately 3 years. He studied Islam, the prayers and learn to read the Koran (al-Quran).

Finally, he came back to Los Angeles and in November 2008 MJ had formally converted to Islam in a ceremony at a close friend’s house in Los Angeles.
He perform Haj with the King of Bahrain and son on December 2008.

He had a hidden agenda when he wanted to make a final comeback. He annouced in a press conference on March 2009, "This will be my final concert. I'll see you all in July...."

He planned that during his concert, he would announce that this is the FINAL concert as he wouldn't be performing anymore. He will declare that he is a Muslim and will only sing with Yusuf Islam and Friends.
At the end of the concert, he will be singing the song, "GIVE THANKS TO ALLAH" with Yusuf Islam. That is the reason why he chose London as his final concert venue instead of the USA. It was because he thought he could escape the USA's extortion, and that he could perform with yusuf Islam who is in England.

At 12.30am, 25th June 2009, he hugged his production manager and said, "After reherasing for 2 months, I am finally ready for the concert..."
Before leaving to sleep, he waved his dancers, "It was a good night everyone. I'll see you all tomorrow..."
The next thing... He was pronouced dead at 2.26am....

When 911 was called, there are so much questions asked. It is as if they didn't know who MJ is and where he lived. The questions asked are more towards to delay time.
The hospital said the autopsy result can only be obtained after 2 months - very illogical as even the worst African technology could obtain the result in less than 2 weeks.

MJ's family members opt for second private autopsy as they started to feel something fishy is going on. The result came out in about 4 days - MJ was drugged with high dosage of anaesthetic - drug that brings about a reversible loss of consciousness, if used to much could stop the heart from beating.

Another result which was not aired in the media was, MJ's stomach is empty of this drug, but his blood were filled with it - same case as the death of Marilyn Monroe.
The private doctors also found many needle marks, afraid to be forced injections given to MJ on his bed.

In CNN Live after a week, Barack Obama was interviewed. And he said, "I love MJ, I grew up listening to his songs. It is a great loss, but rest assured that there is no conspiracy in his death..."
Now, why must a President made such statement before the official autopsy result came out? How would he know that there is no conspiracy without the post-mortem result? Seems like someone is afraid of his shadows.

MJ was known to the world as a person who is against drug abuse. Why must he be addicted to drug, then? If he wanted to commit suicide, why rehearse for his concert? And why will he want to see his dancers the next day?

Enough about his death. I am sure people around the world is not stupid anymore. These supreme power can fool us during the Marilyn Monroe conspiracy, Martin Luther King and Princess Diana. But in this MJ's case, they left too many loopholes for those who think...!!

MJ's family was about to give him a Muslim burial with the help of The Brotherhood of Islam. But, the CIA showed up at Neverland's door - blackmailed them that if they do so publicly, Katherine (MJ's mother) would be pull off from MJ's 3 children's custody as well as MJ's estates. Instead, they'll hire Debbie Rowe for the purpose, and the court will be in their favour. So much for democracy and fairness...

Finally, they agreed to let MJ have a Muslim Burial in Neverland. But in condition, must show to the public a Christian Memorial Service, as to prove to the world that MJ was never a Muslim.

So, Staples Centre was just a normal show. That's why the coffin was closed and sealed.

MJ was buried days earlier. The Gold Coffin was empty. They were about to bury the Coffin according to Christianity ways in Hollywood - as in their deal with the USA Government.

These happened, because the USA is afraid of the rising numbers of Muslims in the world.

(Sheikh Ha**d)
The Brotherhood of Islam
Buletin of Bahrain

Monday, July 13, 2009

predicted quake and tsunami

i got this info from email...it is predicted to happen on 22nd July 2009...whether it is true or not, we will juz know after the predicted date. however it is better to make some precaution as the scientist in this area have been doing their research and study from the previous world phenomenon.


of course we cannot stop the quake or tsunami from happen, if He say it will happen.but, we can avoid from going to the beaches and places that might be affected from the tsunami rite?...

....................................................................................copied from e-mail...............................

Quake and Tsunami Predicted on July 22 2009

Hello there. I just wanted to let you know that please stay away from the beaches all around in the month of July. There is a prediction that there will be another tsunami or earthquake hitting on 22 July 2009. It is also when there will be sun eclipse. Predicted that it is going to be really bad and countries like Malaysia (Sabah & Sarawak), Singapore, Maldives, Australia, Mauritius, Sri Lanka, India, Indonesia, Philippines are going to be badly hit. Please try and stay away from the beaches in July. Better to be safe than sorry. Please pass the word around. Please also pray for all beings.



The eclipse quake theory is as follows, When the gravitational force of the sun and moon are both pulling on a plate that has not had series of recent earth quakes, the extra pull is all that is needed to "pop the seam" and cause a major quake.



Japans tectonic plates 6+ Magnitude Quake on 22 July 2009 at 3:00 pm Local Japanese time. This will be follower by two level 5+ Earthquakes and a Tsunami between 5:00 pm and 7:00 pm. The tsunami will start out in the pacific ocean (to the South East of Japan ... Along the fault line) and hit all the islands to the south west of Japan, Indonesia and even reach New Zealand. The major quakes will actually be along the fault lines in the Ocean.

The theory that the gravitational pull of the Sun and Moon pulling together will do the following things.
1. Lift the tectonic plates
2. Cause the tide to rise more than usual
3. Cause an underground molten magma tide to dip and raise the plates following the water tide.
Taken all the time data from the Nasa eclipse site into an excel spread sheet four the four tectonic plates in the region. Assumed an hour delay for each event following the lunar eclipse, and then summed the values. I assumed that the events would last longer for the fluids, water and molten magma than for dry land. And then summed the values four all 4 plates where Japan sits.




The theory is based on gravitation pull and the earth's tectonic plates A solar eclipse means that the moon is blocking the sun. The moon has enough gravitational pull to cause the tides other natural phenomena on earth. The sun has enough gravitational pull to keep the earth in orbit. The theory is that during a solar eclipse, the moon has the Sun's added pull on the earth's tectonic plates. When the Sun and Moon are together on one side of the planet, they pull together and lift up the earth's tectonic plate, just beneath the eclipse. This causes the plate to shift upward, and then an earth quake when the lifted plate gets the little extra push (lift) it needed to move over its neighboring plate. The theory may be hair brained, or it might actually have some pull to it. (pun intended) I'd like to do a simulator game to find out.

Making the simulator The TGEA model earth would be a basic dts sphere. It would then have some curved meshes (dts objects) mounted to on it to simulate the shifting continental plates. The model earth and moon would respond to real game physics for gravity to simulate an orbit. The dts mesh plates would also respond to the gravitational pull of the sun and moon. In the TGEA simulation, the sun could simply be a fixed gravitational spot (and source of light). Some plates are known to be on top, and others to be on the bottom where they meet, so this is kind of important. To do it right, the tectonic plate meshes would need to have collision detection much better than a simple bounding box. It can't be built to actual scale (distance between a scaled down version of the earth and moon is too great for a basic TGEA map), and the physics can only approximate the real pull... but a basic approximation of the theory could be done.

source: email from jabatan perangkaan selangor.

WAllahu'alam

Thursday, June 25, 2009

solat....


Dirikanlah sembahyang sebelum kamu disembahyangkan.....




Dimana saja, dalam apa jua keadaan....



Kita semua menumpang di muka bumi...milik Allah, maka laksanakanlah perintah dan suruhan Allah....kat mana2 pn boleh solat...sebab bumi ini milikNya..masa milikNya...tubuh badan yang sihat milikNya...nyawa milikNya...dan segala apa yang ada dimuka bumi ini adalah milikNya jua.....


Sekadar berkongsi gambar2 yang x seberapa, dan bukan aku yang snap pun, juz copy dari mana2 jer....(harap2 xderla org nak saman sbb guna gambar yg org lain amik...~_^...)

Wednesday, June 24, 2009

kenangan...

akhirnya...setelah 5 tahun menghuni di desasiswa lembaran, usm....terpaksa jugak melangkah kaki kuar dr desa, setelah pengurusan desa membuat keputusan drastik mengeluarkan semua penghuni....tp, atas desakan student, pengurusan menarik balik arahan...

namun begitu.........aku dah berjanji dgn sahabat2 utk berpindah ke umah sewa, n dah bayar deposit pn tuk umah tu..(salah sorg housemate la yg byr dulu...aku insyaAllah byr pd housemate tu hjung bulan ni...)

suka-duka hidup kat hostel ni, mgkin akan menjadi sejarah dan kenangan wat aku...mungkin juga aku akan kembali semula masuk ke hostel kalu rasa x mampi nk menyewa umah...hehehehe....suka-duka dan parut2 cali akan sentiasa menjadi kenangan...hehehe..begitu juga hasil sengatan 'palapes' serangga hijau yg kecik, tp amatlah sakit kalu ianya menghinggap di badan...nama ni kak fadh yg bg...hehehhe

tu jer nk tulis.....sbb boring sbenanyer ni....brg pn baru sebahagian jer yg siap dikemas....huhuhu
adioss

28 june 2009

Sunday, June 14, 2009

pohon hijau- brothers




Pohon hijau itu berdiri kaku
Pohon hijau itu berdiri kaku
Megahnya di celah pohonan
Ibarat lukisan hidup
Tetap tegak dan kaku

Pohon hijau itu tetap kaku
Lantas desiran kedengaran
Amat sayup dan sayu
Ia mula bergerak

Pohon hijau itu tidak kan kaku lagi
Beralun mengikut tarian bayu
Pohon hijau itu melambai-lambai
Beralun mengukir kehijauan

Begitulah diibaratkan
Dunia dengan kehidupan
Bermulanya di daratan
Kini menuju ke tengah lautan

Angin yang menderu
Datang tak menentu
Ombak memukul pelayaran
Apakan tergoyang keimanan

Untukmu teman bajailah hidupmu
Sirami hatimu dengan ketaqwaan
Dalam mencari keredhaan Tuhan

Hati-hati teman
Meniti salju kehidupan
Nan rapuh bisa cair dan runtuh

Bersama angin lalu kutitipkan harapan
Agar terus tabah hadapi cabaran

Pohon hijau itu yang dulu kaku
Kini mengikut tarian bayu
Pohon hijau itu melambai-lambai
Beralun mengukir kehijauan
Pohon hijau itu tidakkan kaku lagi
Beralun mengikut tarian bayu
Pohon hijau itu melambai-lambai
Beralun mengukir kehijauan

Bila kejayaan sudah digenggaman
Ingat-ingat teman kita kan pulang

Pohon hijau itu kini kaku
Ia tak bergerak lagi
Ia pastikan layu gugur di taman ini

xtvt2

wahh...lama betul x mengupdate.....

byk sgt benda berlaku sepanjang 1/2 bulan pertama bulan Jun 2009 ni...hehehe

1st of all...aku bersyukur n gembira sgt dgn berita yg aku terima berkaitan adik aku yg baru menamatkan SPM, yg sebelum ni pd hjung bulan Mei mendaftar ke kolej KPTM Ipoh....kini dia diterima masuk ke UITM Bota la plak....x perlu la nk pening2 memikir mcamana kehidupan kat kolej...hehehe (lagipun, dlm n3 aku sblom ni pn kata aku x berapa berkenan ngn KPTM ni kan....alhamduliLlah, akhirnya dapat gak masuk ke IPTA)....kalau nk diikutkan, aku pn mcm x percaya dia bole pass SPM sbenanyer, n ternyata nasib n rezeki selalu menyebelahi adik aku sorg ni....sbb, adik aku ni mmg byk wat hal sblom SPM aritu.....sampai pening mak n abah...huhuhu

tp, tula yg dikatakan rezeki...takdir yg telah disuratkan utk adik aku...hehehe. so, xderlah nk hairan sgt kan...sbb bila Allah dah kata jadi, maka jadilah seperti yang telah diaturkan olehNya....=) selain itu, bg aku doa ibu bapa adalah penyelamat bg situasi adik aku ni kot...walau degil mcamana sekalipun, mak abah selalu mengharapkan yang terbaik utk anaknya....itulah kasih ubu n bapa...=)

ok, ckup kat situ jer kisah adik aku...

kisah yang aku lalui selama 5 hari 4 mlm di kem BTN di Ulu Sepri negri 9 plak....w/pn sbenanyer aku rasa malas yg teramat tuk join kem ni, tp aku p la jugak, sbb dah dikatakan compulsory bg penerima biasiswa tajaan MOSTI...kami ber3 memulakan pengembaraan bermula 31 Mei lg,w/pn kem bermula 1 Jun...p KL,singgah n tumpang tido umah kwn 1 mlm... kemudian pg 1 Jun barulah p ke Putrajaya n berkumpul disana sebelum menaiki bas yg disediakan oleh MOSTI utk ke negri 9. n kami sampai juga ke destinasi...alhamduliLlah....ramai kenal kwn2 baru, n ada gak berjumpa ngn kenalan2 lama yg dah lama tyerputus hubungn, x sangka bole jumpa kat kem tu...hehehehe=)

2 hari pertama, kami disajikan dgn pelajaran sejarah...sejak bermula program sehingga selasa malam, pagi, tghari,ptg, maghrib,malam n subuh...sejarah jer....huhuhu...yes..mmg bagus utk mempelajari sejarah, tp bila hampir 24 jam aku belajar sejarah,x larat jadinya....dahla aku ni jenis yg x bole sgt kalu nk blaja sejarah m'sia nih....seakan makan ubat tidur yg paling kuat dosnya...huhuhu...dari zaman sekolah, sampai ke sekarang ni, mmg mcmtu la perangai aku....senang jer nak tido kalu berkaitan dgn subjek sejarah...nasib baikla pmr n spm lulus gak subjek sejarah tu... 15 minit pertama, kira ok lg la nk dgr leteran berkaitan sejarah, masa seterusnya mmg aku isi dengan anggukan kepala jer, akibat tersengguk2 tertido...kadang2 jer terbangun n terdengar omelan penceramah....huhuhuhu

x aku nafikan, sejarah penting bg meneruskan perjalanan kehidupan, dimana setiap sejarah yang berlaku mampu dijadikan iktibar dan panduan dlm menghadpi hari2 muka...tp, oleh kerana pengetahuan sejarah aku x brapa baik,n aku mmg jarang membaca buku2 sejarah m'sia...aku bukanlah orangnya kalu nk berdebat berkaitan sejarah..huhuhu....hanya mampu mendengar n berfikir menggunakan logik akal semata2...kalu org nk manipulasi sejarah pn, serius aku katakan, aku xkan tau!!.....mungkin ramai org yg se spesies mcm aku ni...buta sejarah, n malas nk membaca plak tu...huhuhu

bg 2 hari ceramah berkaitan sejarah ni, mcm yg aku katakan, ok la blaja sejarah ni...tp, apa yg aku sedikit kesalkan adalah perjalanan program ni mcm sedikit cacat. cacat sbb apa? sbb yg mungkin org lain rasa mcm perkara kecik jer...tp bg aku, perkara ni agak serius...sbbnya, pd awal program ada dilantik penghulu, penghuluwati, n imam. apa yg aku kesalkan adalah imam ni..bukan nk kutuk n mengaibkan imam ni, sbb aku pn x kenal sgt imam ni....tp, sepatutnya jurulatih yg bertanggungjawab melantik imam menasihatkan n membantu imam tersebut utk menjadi imam yang 'selayaknya'...sbb apa aku cakap camtu?...sbbnya aku dapati kekurangan2 semasa imam mengimamkan solat pd hari pertama kami di kem....carilah org yg selayaknya menjadi imam, sbb ini bukan kem utk kanak2 sekolah rendah, rata2 peserta kem dah cukup dewasa...selayaknyalah imam yg mengimamkan solat adalah yg lebih matang... aku tau aku pn bukan sempurna, n x sumer org sempurnna, tp sekurang2nya, carilah org yg lebih sempurna bacaan2 rukun didalam solat...bukan main bedal jer...huhuhu.

kemudian, 3 hari seterusnya, kami dibahagikan kepada kumpulan2,....alhamduliLlah...nasib baik aku dapat rakan2 sekumpulan yang begitu sempoi...hehehe....w/pn aku rasa agak x seronok pd mulanya utk memulakan sesi LDK ni, tp alhamduliLlah...segalanya berjalan lancar...namun begitu, ada la beberapa perkara yang aku kesalkan...sbb ada beberapa statement oleh fasi kump kami yang aku sedih amat2 mendengarnya...... rasa sgt2 bersalah kerana aku x mampu utk bersuara atas apa yg aku x puas hati tu.....rasa mcm seorang yg sgt penakut, dayus n pengecut!..... sepatutnya aku bangun n bersuara pd waktu tu. tp, memandangkan aku x cukup kuat, aku hanya mampu terkedu beberapa minit, n seterusnya aku jadi sgt2 frustated n malas nk menjawab....wat bodo jer kat situ...tu la perngai aku yg susah aku nk kikis, bila aku x puas hati....balik ke dorm, aku rasa nk balik umah sgt2!....tp, nasib baik la aku boleh waraskan lg fikiran aku, n truskan duk dlm kem tu.....beberapa jam jer perasaan aku x stabil...

dlm kem tu jugak, aku wat pertama kalinya mencuba xtvt absailling (betul ker eja? aku pn xtau camner nk eja...heheheh).at 1st, aku mmg xnak wat! aku ni cepat gayat, jd nk wat benda tu, mmg la rasa mcm mustahil...huhuhu...tp, lpas jurulatih wanita yg tlg memakaikan perlatan keselamatan kat situ point kat aku seccara directnya...2 kali plak tu...so, aku pn menyahut la cabarannya, xnak dikatakan org cam aku ni x tahan nak melakukan xtvt lasak camtu, w/pn sbenanyer aku gayat!...n nasib baik gak la kumpulan yg wat xtvt tu, sumernyer pompuan n hanya 2-3 org pakcik2 jurulatih lelaki jer...kalu x, konfem aku x wat punyer..huhuhu.gayat + segan la.... rupanya aku leh wat la benda tu....hehehhe.....tp, aku x puas hati gak la, sbb ade jer ramai yg duk sajer kat situ x wat xtvt tu, tp dia point kat aku gak...huhuuhu.nasib baik aku x nangis wat benda ni....

apa lg nak citer erk?.....mgkin tu jer kot.....kalu nak citer 1 per 1mmg pjg la n3 aku ni nnt...hehehe.tp, aku mmg suka ngn group LDK aku, sbb depa sumer mmg best n sempoi!.....=). btk gak xtvt yg menyebabkan aku tersenyum kalu teringat skang ni.....

erm...habis jer kem tu, aku pn meneruskan perjalanan balik ke johor....sbb alang2 dah sampai negri 9, so truskan sket jer dah sampai umah dah..hehehhee....cuti 5 hari kat umah, rasa mcm singkat jer masa.....

erm...smlm baru jer siap mengemas umah sewa, sbb kena kuar dr hostel....huhuhu....
rasanya dah pjg sgt n3 ni... lain kali sambung, insyaAllah...