Saturday, August 2, 2008

AUKU: Pelajar dibenar berpolitik

Aug 2, 08 6:36pm
Penuntut Institusi Pengajian Tinggi akan dibenarkan mengadakan pertemuan dan perbincangan dengan ahli politik termasuk dari pembangkang apabila Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU) selesai dipinda dan diluluskan, kata Menteri Pengajian Tinggi Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin.

Beliau berkata pertemuan dan perbincangan bleh dilakukan menerusi seminar, ceramah atau forum berbentuk ilmiah.

"Saya tidak fikir mana-mana parti politik akan menggunakan cara berucap dan berkempen politik jalanan apabila masuk kampus kerana mereka yang ada di sini (universiti) adalah orang yang berpengetahuan, ada ilmu dan mereka akan buat ukuran," katanya dalam laporan Bernama.

Bercakap dalam sidang media selepas merasmikan Persidangan Tahunan Pemimpin Mahasiswa Malaysia di ibunegara hari ini, Mohamed Khaled bagaimanapun menegaskan bahawa penuntut universiti tidak dibenarkan untuk menyertai parti politik.

Ditanya sama ada ia juga tertakluk kepada individu yang telah melibatkan diri dalam politik dan kemudian menyambung pelajaran di universiti, Mohamed Khaled berkata perkara itu hanya perlu dimaklumkan kepada naib canselor sesebuah universiti.

"Contohnya seperti saya yang seorang menteri yang juga ahli parti, tidak perlulah saya kena berhenti dari parti untuk sambung belajar.
Saya hanya perlu maklum dan beritahu pada naib canselor sahaja," katanya.

Persidangan dua hari itu yang dihadiri hampir 700 pelajar Malaysia di luar negara membincangkan tentang perpaduan nasional, kesaksamaan gender, korporat Malaysia, politik, ekonomi dan isu sosial.

Anggota Parlimen Rembau Khairy Jamaluddin, Anggota Parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Phua dan Anggota Dewan Undangan Negeri Seri Setia, Nik Nazmi Nik Ahmad turut diundang untuk membincangkan isu berkaitan pemberian susbsidi oleh kerajaan kepada rakyat.

http://www.malaysiakini.com/news/87177

Pelajar dibenarkan berpolitik... satu perkembangan dan berita terbaru drpd AUKU....mungkin Malaysia dah mula sedar yang pelajar juga sememangnya perlu memikirkan soal politik negara. Bukan sekadar menjadi student yang cemerlang diatas kertas peperiksaan semata-mata, tapi kurang mempunyai sifat kepemimpinan. Diharap dengan perkembangan terbaru bagi dunia pelajar ni, akan membuka lebih ruang kepada pelajar menyuarakan pendapat dan pandangan masing-masing.

Namun begitu, terdetik juga perasaan curiga dihati aku ni. Betul ker depa akan bagi kebenaran kepada semua ahli politik? termasuk bagi ahli politik pakatan rakyat seluruh negara? Akan adakah diskriminasi nanti? Adakah mereka hanya ingin meng'halal'kan kemasukan ahli politik mereka secara terang-terangan kepada siswa-siswi? kerana pada akhirnya nanti, kertas kerja projek akan dinilai dan hanya akan disahkan oleh HEP...sedangkan projek dalam kategori biasa2 pun, kadangkala susah mendapat kelulusan...inikan pula apabila ahli politik menjadi penceramah, atau ahli panel program?......

teringat pula usaha membawa masuk penceramah Aqyl Hayy (betul ker eja nama ni?...huhuhu). Dibatalkan pada saat2 terakhir....Semua dah tersedia, kerusi dah tersusun, dan kalau x silap, penceramah pun dah nak sampai...tiba2,arahan pembatalan majlis dikeluarkan oleh HEP..... Aku harap jangan la pulak lepas ni sumer kertas kerja x disahkan oleh HEP plak.....

WAllahu'alam....

P/s: Erm.... sama2 kita nantikan, apa yang akan jadi seterusnya... Tunggu dan lihat....=)

0 bicara anda: