Thursday, November 19, 2009

jakarta-bandung trip 1

Percutian yang penuh bermakna aku lalui kali ini..ke Jakarta n Bandung, Indonesia. 1st time menjejakkan kaki ke sana...rasa cuak jugak, tp alhamduliLlah...semuanya selamat dan berjalan lancar....=). Percutian kali ni, pergi ber-2 jer...aku n kakak.sangat la sempoi..hehehe


Everybody can fly... moto Air Asia..yup disebabkan tambang murah oleh AA la, kami can fly ke jakarta...thanx AA..hehehe. kami berlepas ke jakarta dr LCCT pd jam 7.00 pg..kami ke LCCT awal, sbb malas nk bertolak awal2 pg ke LCCT. Abang kami yang hantar, so, senang la sket...sepanjang menunggu di LCCT tu, kami merangka jadual perjalanan (tentatif) sepanjang kami disana nanti...n rehat2 sket....tepat 7.00 am, kami berlepas ke jakarta (no delay) and arrived jakarta at 0750WIB (8.50 am waktu malaysia) awal 10 minit...

sesampai disana, kami mencari2 pengangkutan untuk ke Bandung. akhirnya, kami menaiki travel van (Cipaganti)- tiket Rp. 75K/person. sementara menunggu waktu travel van utk berlepas, kakak pergi ke toilet, n aku menunggu jer di kerusi yang ada disana...tiba2, ada seorang kanak2 lingkungan umur 10-11 tahun menghampiri, dia nak lapkan kasut....tp, aku tolak, sbb aku pakai sandle jer....xder bahagian yg boleh dilap rasanyer..huhuhu...kesian aku tengok budak tu...budak sekecil itu mencari duit sebegitu sekali..jauh berbeza dgn kanak2 di Malaysia ni..tp, di airport tu x ramai sgt yg mencari duit seperti itu..keadaan kira terkawal lg la...

Kemudian, kami pn meneruskan perjalanan ke Bandung.3 jam. sepanjang perjalanan, pemandangan sangat cantik....hsampai bandung, kami contact Mas Irvan, (pemilik Guest house tempat kami menginap) dia janji nak ambil kami selepas sampai di Bandung. 5 minit menunggu, dia pn sampai. Baik orangnyer, cakap sopan santun n lemah lembut jer...=). sampai jer disana, dia suh kami masuk bilik dulu, xyah chek in dulu pn...dia suruh kami rehat2 jer dulu..baik sgt kan?...hehehe.pekerja dia pn sgt baik jugak, mengangkat luggage kami, kami nk angkat, dia x bagi....dia kata tinggi n berat..xperla, dia dah nak tolong, so bg jer dia tolong..

setelah mandi2, n rehat sekejap, kami pn turun semula ke lobi, chek in n minta tolong mas irvan call cab tuk kami keluar ke kota bandung.cab pn sampai n kami menuju ke Pasar Baru, nak warm up sket pada hari pertama...=)...dari Orange Homes (guest house kami menginap) ke pasar Baru Rp. 30K.kemudian kami pn naik ke Pasar Baru. Entrance Pasar Baru dipenuhi dgn penjaja2 yg akan sentiasa approach pengunjung utk membeli brg2 mereka. aku masih takut2 lagi dgn mereka waktu tu...so, aku trus jalan jer, x pandang2 depa pn....huhuhu...1st thing kami buat adalah mencari makanan. kami makan di food court, cawangan restoren pak cik met..
makanannya istimewa...juice sgt pekat...hehehe...tp, x sempat nk snap gambar mknn, sempat snap juice alpokat (avocado) jer...sbb dah lapor sgt...


Kemudian, kami pn pusing2 disana, sampai la kedai2 tutup, depa tutup kedai awal...sekitar jam 6.00 pm camtu, sbb sana dah maghrib dlm jam 6.00 pm.

Disebabkan kami nak melalui pengalaman hidup sebagai org Bandung, n nak save cost pengangkutan juga...:P, kami pn try la naik angkot (angkutan kota- public transport yg terkenal n murah disana)....1st time naik, cuak gak, sbb xtau nak kemana n nak naik yg mana 1...tp, kami bg tau jer kami nk kemana, n pakcik2 angkot sedia membantu memberitahu angkot mana yg perlu kami naiki...so, senang jer naik angkot ni sebenarnyer, n jimat cost...paling mahal pn sorg kena Rp.3K jer...so, byk la duit yg boleh dijimatkan....

Destinasi seterusnya....
Paris Van Java...sebuah shopping mall yg sgt happening...=)....tp, kami x beli apa2 pn kat sini, sbb badan dah rasa letih sgt, so xder mood nak beli apa2...hehe....kami cuma membeli beberapa biji roti utk kami makan2 di bilik waktu rehat jer....kemudian, kami makan lagi...makanan sunda....
Nilah makanan yang menjadi santapan kami utk dinner...ayam disana kecik2 jer, mcm ayam kampung....mgkn sbb x diinject kot...air teh adalah kewajipan utk mereka rasanyer....
kemudian, kami menuju balik ke Orange Homes...try cari cab, tp xder cab yg kosong....n tiba2 ada pakcik angkot yg dtg depan kami, n kami minta dia hntar sampai ke OH, dia kata ok jer....waktu perjalanan tu, pakcik tu cakap...
"Neng ke paris Van Java?"
kami pn jawab..."yer, baru balik dr sana...cantik tempatnyer.."
kemudian dia cakap..." saya nggak pernah masuk lg ke sana... sy takut.."
kami pn pelik la, apesal nak takut plak? "kenapa?"
dia kata..."takut di BOM"..huh...kami dah cuak giler bila dgr.....dah tu, kami pn tanya la kenapa?....menurut pakcik tu, tempat2 yg mcm tu mmg ada possibility utk diserang...bila kami fikir semula....yer jugak, sbb tempat tu mmg sgt 'happening...budak2 yg masuk situ mmg nmpak mcm budak2 kaya...n mgkin org boleh menganggap tempat tu mcm sarang maksiat la kot....walaupun secara darsnya, tempat tu cuma shopping complex biasa jer...xtau la kalu dlm2 tu ada club ker, apa ker...sbb rasanyer kami mmg x jelajah sumer tempat...

tp, 1 yg x best kat bandung n jakarta adalah: tempat wudhu' n solat x dipisahkan dengan sempurna...wudhu' wanita n lelaki di tempat yg sama...n solat pn boleh dikatakan begitu...susah jugak bila nak mengangkat wudhu' n bersiap selepas berwudhu'....walaupun begitu, dimana2 memang ada musholla...x perlu bimbang.cuma, kalu susah sgt nk ambil wudhu di tempat yg disediakan, ambillah di toilet...so, senang sket....

sampai bilik jer, kami terus merehatkan diri kami sambil menonton TV....suasana kat sana agak sejuk...air dr paip mmg amatt sejukk...memang x boleh guna air yg biasa, kena guna air panas....kalu x, mmg boleh beku rasanyer....=)

END of 1st day....

2 bicara anda:

my self said...

prghh.... bestnyer baca pengalaman ko che mah... aku sgt jeles okey.... huhuhuhuhuhu.... mst hbs beribu2 kn p bercuti..hihihihi.. byk betol duit che mah... best2... =D

bicarahatiey said...

habis berjuta2 Rp jer la tp....kekeke....

best2...sila la p,ajak husband ko p sana...:D