Sunday, January 9, 2011

1 Hari 1 Kes !!


Tahun 2011 baru seminggu membuka tirainya tetapi dalam tempoh itu tujuh kes buang bayi dilaporkan.

Angka itu perlu diberi perhatian serius dan bimbang dengan gejala yang berterusan itu, Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil berkata kerajaan akan memperhebatkan kempen kesedaran dalam usaha menyekat gejala itu daripada berlarutan.

"Kerajaan komited terhadap usaha membanteras perbuatan membuang bayi yang kini menuntut tindakan segera," katanya kepada pemberita selepas melancarkan kempen 'Kami Prihatin' di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) di sini hari ini.

Kempen itu adalah untuk mencetuskan rasa keinsafan dan menebalkan kembali nilai kemanusiaan di kalangan masyarakat dalam usaha menangani kes penderaan kanak-kanak dan buang bayi.

Shahrizat berkata kementerian akan terus mendekati golongan remaja hingga ke peringkat akar umbi selain mempergiatkan kerjasama dengan badan bukan kerajaan dalam menjalankan kempen kesedaran mendidik masyarakat.

Beliau berkata media massa dan badan-badan agama juga perlu terus memainkan peranan yang lebih kritikal bagi membendung gejala itu.

- Bernama

AstaghfiruLlah.... perangkaan yg begitu meruncing! Kita memerlukan sebuah langkah yg lebih realistik, sebuah langkah yg lebih mendasar. bukan hanya sekadar mewujudkan sekolah utk pelajar yg mengandung Haram, bukan sekadar mengajar kanak2 matapelajaran seks, tapi lebih daripada itu!!

Rakyat Malaysia memerlukan suatu anjakan pembinaan jati diri yg solid dengan berpandukan al-quran sebagai panduan utama...bukan hanya berpandukan akal yg tidak sempurna. kita perlu membina semula kehidupan sekarang, utk kehidupan akan datang yg lebih terjamin insyaAllah....

sesungguhnya akal manusia adalah sangat lemah, tidak akan sesekali terbanding dgn semua aturan2 yg telah ditetapkan Sang Pencipta. Tapi, kita semua terlalu alpa n terlalu bangga dengan akal yg dianggap dapat memikirkan semua penyelesaian tanpa berpandukan manual Sang pencipta! kita terlalu bangga sehingga lupa untuk mengkaji semula bagi memahami manual tersebut...

0 bicara anda: