Wednesday, January 5, 2011

.m.a.r.a.h.

oohhh...baru post ke-2 utk tahun 2011 dah nak masukkan unsur2 marah dalam blog

tapi, memang aku marah sgt!! semuanyer gara2 karenah pekerja kwsp yg not-well-trained.
kali pertama pergi, ambil borang-pegawai yg bertugas salah bagi informasi..
kali ke-2: disebabkan kurang info-jadi, kami kurang dokumen utk selesaikan urusan pengeluaran utk membayar yuran pengajian
kali ke-3: pegawai checked surat pengesahan pelajar dari usm- x diterima sebab x gunakan letter-head yg sepatitnyer
kali ke-4: serah borang

selepas 10 hari: dapat info dr kawan yg sama2 memohon, katanya ada surat dr kwsp, pengeluaran x berjaya-sebab: ada tajaan dari ptptn! sedangkan kami x dapat tajaan ptptn pn.. kami dpt tajaan dari mosti dan telah ditulis di surat permohonan: TAJAAN TELAH TAMAT TEMPOH -susah sgt nak faham ker ayat tu?

kali ke-5: kami pergi semula ke pejabat kwsp- pegawai suruh isi borang semula. sebab:kami telah mengisi bahagian penajaan, yg sepatutnyer x payah diisi.

call headquater kwsp: depa kata mmg depa uruskan berpandukan surat pengesahan usm tu.... w/pn dah tamat tempoh penajaan, tp ada tajaan, jd kami xleh kuarkan duit kami dari kwsp...

so, we have to re-do it again! back to ZERO!!
nonsense!! if this going to happen, they dont have to provide the template at of the confirmation letter at the first place....just let the university do the confirmation of their student on their own!! the pegawai kwsp more interested on the letter head rather than the content of the confirmation letter. they checked 2 times, but never said that it will be rejected b'cos we fill the penajaan part....do they think that we enjoyed filling the form n go to pejabat kwsp so much??

pegawai2 yg berinteraksi perlukan lebih banyak training, supaya x menyusahkan orang2 yg nak berurusan dgn depa....hanya nak kuarkan duit sendriri, yg bukanlah banyak mana pn, perlu berkali-kali ulang alik ke pejabat tu...ingat kami xder kerja lain ker?

ishh...marah betul!! n 1 more thing is...dont they have our record, synchronized with each other? what is the used of so-called high-tech myKAD that we have? our record is still scattered around...

lain kali, TOLONGLAH, checked betul2 content yg ada dlm surat yg penting tu, instead of nak coloured letter head...last2, fotostate n scanned, colour pn xder gak dlm rekod tu!!!
janganlah menyusahkan hidup kami dengan prosedur yg bukan2 camni!!
kalau lebih baik, cuba la manfaatkan myKAD yg dah ada pd setiap warganegara Malaysia tu...boleh compile all the records of each individual..no need so many letters that will create headache to me!

adios...

2 bicara anda:

raihana said...

oo..ni ke alkisahnye ttg kwsp ni kak..mmg sgt tidious n nyusahkan org..huhu..
(tibe2 rase ter'join' marah skali..hehe)..

~sabaq naa..tarik nafas..snyum2..=)

bicarahatiey said...

hahaha...tulah al-kisahnya...

ermm...dah berjaya hilangkan marah, walaupun hati masih rasa sakit...hahahha